Tokody Ilona az Operaház mesterművésze lett

A Magyar Állami Operaház Mesterművésze címet adományozzák Tokody Ilona világhírű szopránnak, az elismerést Ókovács Szilveszter, a dalszínház főigazgatója adja át az operaénekesnek. A legrangosabb címet jelenleg tizenkilenc művész birtokolja Magyarországon.

 A Mesterművész cím ünnepélyes átadására pénteken, az Operaház Székely Bertalan termében, bensőséges keretek között kerül sor a Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes családtagjainak, pályatársainak, barátainak, növendékeinek, valamint az Operaház vezetőségének részvételével.

Az eseményről - múló betegsége miatt - távol maradó Szinetár Miklós címzetes főigazgató, rendező levélben gratulált Tokody Ilonának, amelyben kiemeli: "a Mesterművész cím csak nevén nevezi a művésznő tulajdonságait, hiszen művész, akinek mondanivalója van, s aki olyan eszközt birtokol, amivel ezt a mondanivalót közvetíteni is képes a közönségnek, és mester, aki mindezt virtuóz módon valósítja meg".

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott operaházi közlemény szerint Ókovács Szilveszter főigazgató laudációjában hasonlóképpen méltatja a művészt: "Csak kevés lírai szoprán született akkora tehetséggel, szerzett oly nagy muzikalitást és futott be olyan ragyogó karriert, mint az elmúlt század utolsó negyedében Tokody Ilona."

"Ez a nap a mesterművészekről is szól. Arról a 19 igen becses művészről, akik hosszú időn át az Operaház oszlopai voltak, s akik nélkül ma sem mondhatná magát intézményünk az európai kulturális tradíció egyik letéteményesének. Amikor az 1985-ben Kossuth-díjjal, 17 éve pedig az Operaház Örökös Tagság-címével kitüntetett Tokody Ilonának - születésnapján - átnyújtjuk a Mesterművész-díj oklevelét, az Operaházat fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkárságával együtt tisztelgünk életműve és művészi példája előtt, és abban reménykedünk, hogy még sok évtizeden át segít tudásának és tapasztalatainak átadásával itt, a Magyar Állami Operaházban is - csakúgy, mint az immár (Seregi László halála után újra) húsztagúvá bővült Mesterművész-közösség egésze" - idéz a laudációból a közlemény.

Tokody Ilona 1976-os debütálása óta főszerepek egész sorát énekelte el az Operaház színpadán, hangi adottságainak és kivételes tehetségének köszönhetően azonban a világ legnagyobb operaszínpadain is ismertté vált, a New York-i Metropolitanben 1988-ban mutatkozott be a Bajazzók Nedda szerepében. Európai produkciók gyakori fellépője, a bécsi Staatsoper állandó vendégművésze volt. 1989-ben a világon elsőként énekelte lemezre Mascagni Iris című operájának címszerepét Plácido Domingo partnereként, Giuseppe Patané vezényletével. Számos világhírű énekes, köztük José Carreras kedvelt partnere volt.

Legfontosabb szerepei között a Turandot Liuja, a Don Carlos Erzsébete, az Otello Desdemonája, Lauretta, és az örök Mimi ihletett előadásmódja operatörténeti jelentőségű interpretációkat adott a hazai és a nemzetközi közönségnek. Csak a budapesti Operaházban 39 bemutatóban és felújításban több száz alkalommal állt színpadra az elmúlt csaknem négy évtizedben. "Minden létező díj birtokosa", Liszt-díjas, kiváló és érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

A Mesterművész címet operaénekeseinek, karmestereinek és balettművészeinek 2003 óta adja át az Operaház. A cím viselése komoly rangot jelent, hiszen azon kevesek kapják, akik egy személyben birtokolják a Kossuth-díjat és a Magyar Állami Operaház örökös tagja címet. A díj a magyarországi elismerések között messze a legértékesebb, hisz élethosszig tartó indexált juttatást is jelent a Nemzet Színésze címmel párhuzamosan - hangsúlyozza a közlemény.

Az Operaház Mesterművésze cím pénteki átadása pontot tehet a konfliktusra, amely Ókovács Szilveszter és Tokody Ilona között alakult ki az Operaház tavalyi évadzáró társulati ülésén, ahol a művésznő szót emelt a magánénekesek közalkalmazotti státuszának megtartásáért. (Az Operaházban azóta nem csökkent, hanem nőtt a magyar énekesek létszáma, kitűzéseik száma és honoráriumuk szintje is.) Ókovács Szilveszter főigazgató már egy hónappal ezelőtt, az örökös tagok tiszteletére megrendezett eseményen is egyik híres szerepének fotográfiáját adta emlékül Tokody Ilonának, aki azt örömmel elfogadta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.