Toby, a plázacica vasárnapja

Idén is szokatlan helyszíneken ünnepelték március 21-én a bábszínházak világnapját. A legkülönlegesebb tavaly a vonat és a gyógyfürdő volt, idén – többek között – piac, pláza, kirakat és vendéglátóhelyek.

„Láttuk a sok zöldséget, azt hittük, a zöldek tüntetnek” – mondja egy hölgy a Fény utcai piac bejáratának. Beszél zöldségeket, hiszen tele az állvány – répafigurától sütőtökig. Hogy kampányt sejt mögötte, nem meglepő, két párt is aláírást gyűjt néhány méterre tőlük. A Budapest Bábszínház művészei Hagymácska-flashmobjukkal pillanatok alatt belakják a piacot.

Alkudoznak és barátkoznak, vizsgálják a kínálatot, az emeletről lekiabálnak a földszintre. A kocsmából egy férfi győzködi egyiküket, adjon neki egy citromkatonát, azaz katonacitromot. Egy egész hadsereg van belőle, örülne neki az unokája. Szabódik a művész, mindegyik kell a repertoáron lévő Hagymácska-előadásukhoz.

A piacról a szomszédos bevásárlóközpontba masírozunk. A kétszemélyes Plaza Bábszínház a szökőkút elé húzza fel karton paravánját. Hoffer Károly és Szolár Tibor ki tudja, hányszor játssza el a Toby, avagy mindennél többről van szó című mesét. A macskáról, akit nem tudott megmenteni a gazdája, amikor torkán akadt a kockacukor, mert vasárnap zárva volt a bolt. Az aktualitáson a felnőttek nevetnek, a lusta Tobyt rajongva nézik a gyerekek, rohannak megsimogatni. Hoffer Károly azt súgja: nincs szívem újra megölni a macskát.

Piaci életkép szombaton a Fény utcában: a Budapest Bábszínház Hagymácska-flashmobja
Piaci életkép szombaton a Fény utcában: a Budapest Bábszínház Hagymácska-flashmobja
Korponai Tamás

A Kolibri színházasok is ide-oda cikáznak a városban szerencsekerékkel felszerelt paravánnal. Hulladékokkal és használati tárgyakkal mesélnek. Zanzásítják a Hófehérkét, akit egy fehér rongy alakít, skatulyák alkotják a törpéket, és kék-fehér felmosófej a gonosz mostoha. A Gyalog galopp Fekete lovag-jelenetét italos pléhdoboz, festett műanyag palackok és konzervdobozok adják. A Csillagok háborújának eszközei között van kétkaros fém dugóhúzó (C-3PO) és ablakos fűszertartó (R2D2) is.

A báb az utcán hever, mondja Bodnár Zoltán, és kéri a gyerekeket, hogy rajzolják körbe a földre fektetett zacskófigurát, dobjanak a kockával. A színész probléma nélkül vált angolra, amikor egy turista fiú jelentkezik játékra. Az operaház előtere szintén színtér. Együtt játszik négy Budapest bábszínházas, anya-lánya-unokája: Blasek Gyöngyi, Bánky Eszter és Bánky Sára, valamint Kemény István. Kint, az épület előtt meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszakos hallgatói guggolnak a flaszteren, tavalyi, másodéves zenés bábgyakorlat-vizsgájukat, az a CUPellát viszik a városban.

Kortárs bábszínház a cappella popslágerekkel, színes konyhaeszközökkel. A hiányzó egyetemista helyére tanáruk, Bercsényi Péter áll be. Ezzel is bizonyítja a bábszínészek mottóját: a báb nem korosztály, hanem műfaj.

Tizenkét éve ünnep

Egy iráni bábszínház, a Dzhivada Zolfagariho művészeinek 2002-es ötletére március 21. a bábművészek ünnepe. Ezen a napon 2003 óta világszerte, tavaly óta Magyarországon is szokatlan helyszíneken bukkannak fel a bábosok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.