Több mint százezer látogató az örökségnapokon

Ezrek járták a látogatható helyszíneket a Kulturális Örökség napjain, hétvégén, fogalmazott Kertész Margit, a Kulturális Örökségvédelmi hivatal, a KÖH munkatársa, az esemény főszervezője. Becslésekbe nem bocsátkozott, hisz a látogatottságot nem mérték, s a visszajelzések csak lassan érkeznek majd be a következő hetekben, ezért csak személyes tapasztalatairól tudott beszélni lapunknak.

Hosszú sor állt a Parlament épülete előtt, ahol ezúttal nemcsak könyvtárat, hanem a kupolát, az üléstermeket és a pincét is meg lehetett nézni. Az előzetes regisztrációk hamar kimerítették a tervezett keretszámot, de végül mindenki t bevittek az épületbe, aki sorban állt. A ház sajtószolgálata szerint 56 séta keretében 2017-en látták az országgyűlés épületét.

Váratlanul nagy érdeklődést tapasztalt a szervező a Normafához közeli Eötvös úti víztoronynál, ahol szintén meghaladta az érdeklődők száma a várakozásokat, de mindenkit felvittek, meghosszabbítva a nyitva tartást. Általában egyébként népszerűek az ipari emlékek, például a BKV Könyves Kálmán körúti áramátalakítója, a Fogaskerekű jármű műhelye.

Népszerűek voltak a séták is. Például a Nemzeti Sírkertben, ahol Katona Tamás történész vezette az összegyűlteket. A Király utcában is legalább 250-en jártak házról házra.

Óriási tömeg volt a Munkácsy utcai Schiffer-villában, a szecessziós épületet szintén egy szakértő, Gerle János mutatta be. A Gyógyszerészi Kamara Dózsa György úti épületében pedig maga a kamara alelnöke vezetett.

Sokan voltak kíváncsiak a megnyíló társasházakra. Seres Rezső Dob utcai lakóházában például az egyik lakó magnón lejátszotta a Szeressük egymást, gyerekek régi felvételét, melyen maga a szerző énekli a dalt, s amely könnyekig meghatotta a látogatókat.

A Nemzeti Vágta és a várbeli csokifesztivál talán elcsábított néhány látogatót, de ha csak azzal számolunk, hogy az országosan több mint ezer helyszín mindegyikét meglátogatta száz-száz érdeklődő, akkor biztosan állítható, hogy százezer fölött volt az örökségnapok által megmozgatottak száma. Minimum.

Kertész Margit a rendezvény tanulsága, hogy minél több helyszínt kell bemutatni, így ha van választék, a nagyszámú érdeklődés megoszlik a helyek közt. A bemutatkozó helyek száma egyébként százzal nőtt a tavalyihoz képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.