Tizenegyen vannak versenyben az új Nemzeti Galéria tervezéséért

Az Új Nemzeti Galéria–Ludwig Múzeum tervpályázatára meghívott hat külföldi és két magyar építésziroda mellett további három jelentkező jutott a pályázat második fordulójába.
Lezárult az Új Nemzeti Galéria–Ludwig Múzeum épületére kiírt nemzetközi építészeti tervpályázat első fordulója. A jelentkezést benyújtó építészirodákból 3 pályázó jutott a második, tervezési szakaszba, a már korábban meghívott 8 pályázó mellé. A magyarországi építészet történetében ilyen súlyú építészmezőny még soha nem versenyzett egy hazai középület megtervezéséért.

A kiválasztott pályázók közt a Földes és Társai Építésziroda is a második fordulóba került, amely a Buro Happold Engineering és a Ken Smith Landscape Architect, valamint a New York-i September 11 Memorial Museum egyik tervezőjeként ismertté vált Davis Brody Bond Architects and Planners-szel közösen pályázik majd.

Tizedik helyen pályázhat a gmp International GmbH architects and engineers, a Leonhardt, Andrae und Partner Beratende Ingenieure VBI AG, a ZWP Ingenieur – AG és a bogner.cc KG irodákból álló konzorcium, míg tizenegyedikként a Henning Larsen Architects SA, az Arup Engineering, a Gallagher and Associates és a Transsolar Energietechnik GmbH-ból álló konzorcium jutott tovább a második fordulóba. A 3 konzorcium, mely a 8 meghívott mellett részt vehet a kétfordulós, nyílt nemzetközi kiírásban, a beadott referenciák, valamint a szakmai kompetencia és a pénzügyi alkalmasság értékelése alapján került kiválasztásra.

A pályázatra korábban 8 kiemelkedő munkásságú külföldi és hazai építésziroda kapott meghívást: 6 világhírű külföldi építésziroda (Ateliers Jean Nouvel, David Chipperfield Architects, Mecanoo, Nieto Sobejano Arquitectos S.L.P., Sejima and Nishizawa and Associates (SANAA), Snøhetta) mellett a Zoboki-Demeter & Társaik Építésziroda, valamint Balázs Mihály Építész Műterme a BME Építészmérnöki Karával együtt is meghívást kapott a pályázatban való részvételre. 


A döntőbe jutott 11 pályázó a részletes építészeti tervek elkészítését megelőzően január elején helyszínbejáráson és egyeztetésen vett részt a Városligetben.

A tervpályázat 345.000 euró összdíjazású, és 2015 áprilisában hirdetnek majd eredményt. A pályázat célja, hogy modern, korszerű, 21. századi követelményeknek megfelelő, építészetileg kiemelkedő értékű épületben kapjon új otthont az egyik legfontosabb magyar közgyűjtemény-együttes, az Új Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.