Tíz egészestés animáció az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon

Tíz egészestés animációt és harminchárom rövidfilmet mutatnak be a 11. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, amelynek az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Toldi mozi ad otthont november 27. és december 1. között.

A fesztiválon tíz egészestés animáció lesz látható, ezek közül öt alkotás és harminchárom európai animációs rövidfilm száll versenybe a világ minden tájáról. Először szerepelnek a programban latin-amerikai filmek.

Az egészestés versenyfilmeket az idén is háromtagú nemzetközi zsűri bírálja el. A grémium tagjai: a holland Hisko Hulsing, a brit Daniel Grey, valamint az erdélyi Kassay Réka rendező. A rövidfilmes verseny nemzetközi testületében az Oscar-díjas lengyel Zbigniew Rybczynski, Szederkényi Bella és a brit Paul Bush kapott helyet. A fődíjak mellett közönségdíjat és különdíjat is kiosztanak - hangzott el a programot ismertető, keddi budapesti sajtótájékoztatón.

"Olyan filmeket válogattunk be az idei programba, amelyek ritkán vagy egyáltalán nem érhetők el a magyar közönség számára" - mondta Liszka Tamás fesztiváligazgató. Hozzátette: az idei fesztivál filmjei az időről, a jövőről és a tudományos fantasztikumról szólnak. 

November 27-én, szerdán a Libanoni keringő rendezőjének, az izraeli származású Ari Folman legújabb filmjével, A futurológiai kongresszussal indul az öt napos programsorozatot az Uránia moziban. A filmet a hazai mozikban januártól játsszák.

Paul Bush brit alkotó Babeldom című animációját a tudományból, a technológiából, az iparból, és az építészetből gyűjtött mozgóképekből állította össze és a jövő városát egy szerelmi történeten keresztül mutatja be. Vetítik a szintén brit Phil Mulloy Fájdalom és szánalom című abszurd, groteszk humorral teli munkáját, amely az alkotó híres Christie-trilógiájának harmadik, lezáró része. 

A latin-amerikai alkotások közül a fesztiváligazgató kiemelte az argentin María Ramírez Ánima Buenos Aires című, négy részből álló, humoros mozifilmjét, amelyben egy tangótáncos pár köti össze az epizódokat. 

A Rio 2096: A szerelem és düh című brazil filmben a hatszáz évet megélt főszereplő a dél-amerikai ország négy különböző történelmi időszakát meséli el, miközben az igaz szerelmet keresi.

A fesztiváligazgató felhívta a figyelmet a japán Hitosi Takekijo munkájára, az Éjfélkor az iskolában című abszurd alkotásban a három főszereplő kísértetekkel találkozik az iskola laboratóriumában. 

A rövidfilmek mezőnyében két magyar filmet tűztek műsorra. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tavaly diplomázott hallgatójától, Vácz Pétertől a Nyuszi és Őz című, Ruska Lászlótól és Ringeisen Dávidtól pedig a Papírvilág című film szerepel a programban. 

A verseny mellett az eseményen több Romániában élő magyar művész munkáját is vetítik. Lesz Anime Haiku válogatás a kortárs japán animáció Európában kevésbé ismeret irányzataiból, valamint több, gyermekeknek és felnőttnek szóló workshop, amelyek során az animációk készítésébe pillanthatnak bele az érdeklődők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.