Tíz olasz múzeum keres igazgatót

Újabb tíz olaszországi múzeum és régészeti park élére neveznek ki menedzsertípusú igazgatót, akiket a szakmabelieknek szóló nemzetközi pályázattal választanak ki.

Dario Franceschini kulturális miniszter bejelentése szerint olasz vagy külföldi igazgatójelölteket keresnek Parma városába, az itteni múzeumcsoport élére, amely magába foglalja a helyi képtárat, könyvtárat és régészeti múzeumot is.

Nemzetközi pályázattal választják ki a római EUR-negyedben levő múzeumok új közös igazgatóját, a világhírű római Villa Giulia etruszk múzeum vezetőjét, a páratlan ókori freskógyűjteménnyel bíró Római Nemzeti Múzeum igazgatóját, a Via Appia Antica, az Ostia Antica, a Flegrei-mezők és a Herculaneum régészeti parkok (ásatások), a trieszti Miramare-kastély, a Tivoliban levő Hadrianus-palota és Villa d'Este igazgatóját.

A kiválasztott igazgatók széles közigazgatási és tervezési autonómiával rendelkeznek majd, vagyis önálló kulturális menedzserként vezethetik a rájuk bízott intézményeket.

Nemzetközi szakemberek kiválasztására először tavaly került sor, amikor húsz olaszországi múzeum kapott új igazgatót és közülük hét külföldi (EU-állampolgár) volt. A firenzei Uffizi-képtár igazgatói posztján például a múzeumot majdnem tíz éven át vezető olasz Antonio Natalit a német művészeti menedzser, Eike Schmidt váltotta. A milánói Brera-képtár élére James Bradburne kanadai-brit múzeológus került.

A pályázat az olasz kulturális minisztérium (MIBAC) honlapján található.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.