Tíz napig kártyáznak a Fradi-stadionban

Csütörtökön kezdődik az 52. Bridzs Európa-bajnokság Budapesten a Fradi-stadion kongresszusi termeiben.

Harmincnyolc ország vesz részt rajta, több mint 600 játékossal a nyílt, női és szenior kategóriában. Ma délelőtt Yves Aubry, az Európai Bridzs Liga francia elnöke mondta el, hogy teljesen elégedett az előkészületekkel, a magyar szervezők tökéletesen készítették elő a nagy versenyt. Mint megtudtuk az Eb teljes költségvetése kétszázmillió forint, ami állami támogatásból és szponzorpénzekből jött össze.

Fotó: Carlos Barria / Reuters

A torna csütörtökön reggel a női párosok és a nyílt csapatok küzdelmével veszi kezdetét. A hivatalos megnyitó szombat este lesz, amikor felolvassák majd Áder János köztársasági elnök – maga is erős társasági játékos, a jogászbajnokság résztvevője – üdvözlő levelét.

A magyar válogatott Dumbovich Miklós–Winkler Gábor, Hegedűs Gál–Szilágyi László, Kemégy György–Szalka Tamás (kapitány: Talyigás Péter) összeállításban próbál majd meg az első hat közé kerülni, ami azt jelentené, hogy részt vehet jövőre a bridzsvilágbajnokságon.

A női csapat összeállítása: Csipka Szilvia–Els Toutenel, Fischer Brigitta–Ormay Krisztina, Hegedüs Orsolya–Zalai Ágnes (kapitány Kelen Károly, lapunk szerkesztője). Els Toutenel Flandriából költözött öt éve Budapestre bridzsjátékos szerelméhez, és a nemzetközi szövetség engedélyével játszhat Belgium után most Magyarországért. A női mezőnyből is az első hat jut ki a vébére.

A szenior csapatban két hármas játszik: Jakab Sándor–Koltai Gábor–Kovács Mihály, Gál Péter–Magyar Péter–Szappanos Géza (kapitány: Bárány György. Kovács, Magyar és Szappanos tagja volt a 2012-ben a bridzsvilágbajnokságon győztes együttesnek is, úgyhogy ez a csapat nagy reményekkel kezdi meg a küzdelmeket.

A versenyen naponta reggel 10-től este kilencig tart a játék. Lehet kibicelni is a játékosoknak a helyszínen, lehet egy külön teremben nagy kivetítőn figyelni a meccseket szakkommentátorok irányításával és lehet az interneten is minden fordulóban négy mérkőzést– köztük mindig valamelyik magyar csapatét – követni a bridgebase.com honlapon.

Az Eb-re speciális kártyát is készítettek, amelyet a magyar női csapat tagja, a műszaki egyetemista Fischer Brigitta tervezett. Komputer vezérelte osztógéppel osztják a lapokat, minden asztalon ugyanazokat a játszmákat játsszák, így egyrészt nincs szerepe a kártyaszerencsének, másrészt nagyszerű összehasonlításokra ad lehetőséget, hogy ugyanazokból a lapokból milyen eredményt érnek el európai legjobb játékosai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.