Tiltakozók: Ami nem fér be a Műcsarnokba, az kerüljön az utcára!

„Rendben” feliratú transzparens jelent meg szombat délelőtt a Műcsarnok bejáratához feszítve. Fotójával együtt később egy másik kép is terjedt a neten, amelyen két, fehér lepelbe burkolt, arctalan ember látható, lábainál NEM-felirattal. Az akció mögött két fiatal művész áll, aki tudatosítani szeretné: egy újabb fontos intézmény került ideológiai befolyás alá.

A Műcsarnokot a parlamenti kormánytöbbség az idén térítésmentesen a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémiának adta 15 évre. Az MMA által választott új igazgató, Szegő György építész a héten mutatkozott be. Nyilatkozataiban – többek között – azzal verte ki a biztosítékot a művészeknél, hogy technikai megközelítés alapján rangsorolta a műalkotásokat és a kortárs múzeumban a művészet „gyönyörködtető szerepét” szeretné erősíteni a kritikus hozzáállás helyett. Mint a Népszabadságnak is nyilatkozta a minap: „Azoknak a művészeknek is teret kell nyerniük itt, akik a hagyományos műfajokban alkotnak, akik nem jutottak ugyanolyan felülethez eddig, mint az a szűkebb kör, amely a nyugati művészet legprogresszívebb, technikafüggő tendenciáit követi.”

Szegő szerint ugyanis ez a progresszív közeg elvesztette a közönség érdeklődését. Valami mást kell preferálni, ezért kinyitja a kapukat a tradíciók előtt. Az igazgató továbbá munkájában arra a „művészetelméleti kutatóintézetre” támaszkodik majd, amelyet az MMA-elnök Fekete György tervei alapján állítanak fel.

A Műcsarnok előtti akció kapcsán a 444 a bővebb tartalom felől érdeklődött. Azt a választ kapták:

„Ez egy reakció arra, ami az utóbbi időben a Műcsarnokban történik. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az egyik legnagyobb kortárs képzőművészeti intézmény működése totális politikai befolyás alatt áll. Állító mondatunk egy fiktív párbeszéd részlete. Rendben. Vettük az üzenetet, más és újabb platformokat fogunk keresni és építeni, mert senki sem hiheti, és hitetheti el másokkal, hogy azért, mert félelemből teljes kontroll alá von intézményeket elhallgattathat olyan hangokat, amiknek igenis létjogosultságuk van egy szabad országban. Ugyanakkor, mondatunk nem csak állítás, hanem kérdésfelvetés is. Valójában mi is van rendben? Őszintén reméljük, hogy minden próbálkozás, ami arra irányul, hogy szinte minden művészeti ág a kormány kultúrpolitikája által felállított értékrend betartásával legyen csak képes működni, semmi mást nem fog elérni, mint éppen ennek az ellenkezőjét! Ami nem fér be a Műcsarnokba, az kerüljön az utcára! “

Az akciót két fiatal művész, Hitka Viktória és Gáldi Vinkó Andrea indította – írta az Index. Hitka Viktória elmesélte: a „Rendben”-feliratuk a negatív üzenetek ellen megy, ezért olyan köztéri sorozatot indítanak, amelyben felháborító jelenségekre pozitívan reagálnak. Így késztetik vitára, gondolkodásra a nézőt. Az Analóg Utópia című projekt első darabja volt a műcsarnokos molinó, és hamarosan további munkák is megjelennek Budapesten. A fotó pedig a molinónak használt vászonnal készült, jelezve – többek közt – a művészek láthatatlanná válását, kirekesztettségét.

Telefonon kerestük Szegő Györgyöt, hogy reagáljon a művészek akciójára, de az igazgatót egyelőre nem tudtuk elérni.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.