Tiltakozása jeleként lemondott az Iparművészeti Múzeum igazgatója

A délelőtt folyamán jelent meg az Iparművészeti Múzeum honlapján Dr Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum vezetője Balog Zoltán erőforrás-miniszterhez írt levele, amelyben tudatja, hogy március 25-ével lemond vezetői megbízatásáról.

Takács a kormányzatnak a múzeum állományát érintő döntéseivel indokolta távozását. Megítélése szerint  „az Esterházy-kincstár kiragadása az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi egységéből” (Fertődre szállításuk az Esterházy-kastély rekonstrukciójának keretei között), illetve „a Kelet-ázsiai Gyűjtemény áthelyezése a Szépművészeti Múzeumhoz” nem hozhatók összhangba az Iparművészeti Múzeum társadalmi rendeltetésével, nem hozhatók összhangba főigazgatói programommal”.

Megítélése szerint ilyen körülmények között pályázatában vázolt elképzeléseit nem tudja megvalósítani: „Szakmai és lelkiismereti okok mellett a jelzett kormányzati intézkedések végrehajtásának következményeiért a jogi és történelmi felelősséget sem tudom vállalni” - zárul az igazgató Balog miniszterhez címzett levele.

Dr Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum vezetője
Reviczky Zsolt 2011.03.03. Digitális 2011. március 3. Takács Imre, Iparművészeti Múzeum új igazgatója. Fotó: Reviczky Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.