Tervek és gondok a Nemzet Könyvtárában

A kötelespéldányok behajtása, új raktár keresése, a lopásgátlás megerősítése, a szolgáltatások korszerűsítése - csak néhány feladat a sok közül, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) új főigazgatója a magáénak érez. Sajó Andrea ma sajtótájékoztatón is ismertette terveit.

Az OSZK a következő öt évben felméri, mi hiányzik állományából, visszamenőleg is igyekszik behajtani a kiadókon a be nem szolgáltatott kötelespéldányokat. Elavult olvasótermi állományát felfrissítené, gyarapítaná különgyűjtémenyeit (kézirat-, térkép-, kotta és színháztörténeti kollekcióját) nagy elánnal digitalizálná. Új technikákat vezetne be a lopásgátlásra és a csonkítás ellen, és nagyobb súlyt fektetne a restaurálásra - sorolta a tennivalókat az intézmény főigazgatója.

Sajó szerint - mint azt egy lapunknak adott korábbi interjújában is elmondta -, lehet vitatkozni, hogy az OSZK jó helyen van a Várban, de egyelőre ott van, ezt kell szeretni. Ettől függetlenül a raktározási gondokat megpróbálják enyhíteni: a törökbálinti depó-raktár helyett új helyet kérnek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől.

Feladataik vannak a balesetveszély-elhárítás terén is, a lifteket fel akarják újítani. Az elektronikus fizetésben szintén rendet tennének - az Államkincstár működéséből adódóan most három napba telik, mire a felhasználó elektronikus úton hozzájut az áhított anyaghoz, ez a XXI. században nonszensz. A helyhez és a korhoz ugyancsak méltatlan információs tájékoztató táblákat és számítógépeket is le akarják cserélni.

Kérdés persze, minderre mennyi pénz lesz: az OSZK idei költségvetése a mostani számítás szerint legfeljebb nyárig elég. Az intézmény ettől függetlenül előre menekül, első lépésként meghosszabbította raktárának és olvasótermének nyitvatartását, előbbi este hétkor, utóbbi este kilenckor zár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.