Teljesen új Széchényi könyvtár

Zöldmezős beruházásban megvalósítandó, új Országos Széchényi Könyvtár építésére kívánnak javaslatot tenni – közölte L. Simon László államtitkár a budai Vármegújulását előkészítő Hauszmann-bizottság elnöke csütörtökön a bizottság ülésén. Azt eddig is lehetett tudni, hogy ki akarják költöztetni a nemzeti könyvtárat a Királyi Palotából. Kerestek is megfelelő épületet hozzá, szóba jött például a rádióé a Bródy Sándor utcában.

Most kiderült, hogy nem ide vagy valamely más jelenleg nem hasznosított helyre kerül, hanem teljesen új könyvtárat építenek a fővárosban. Azt még nem lehet tudni, pontosan hol.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a Hauszmann-programban 7,9 milliárd forintot fognak elkölteni 2017-ig a Várra: a volt királyi lovarda, az úgynevezett főőrségi épület és a Stöckl-lépcső újjáépítésére, régészeti ásatásokra. Létrehozzák a Táncsics-börtönben a budavári fejlesztések látogatóközpontját. Ebben az összegben benne van az óbudai Kiscelli Múzeum felújítása. Amikor kész lesz, oda viszik majd át a Budapesti Történeti Múzeumnak azokat a várbeli részlegeit, amelyeket a palotabeli Szent István-terem már eldöntött rekonstrukciója érint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.