Telefonközpont-rajzolással túlélni a haláltábort

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Sorsok és találmányok című tárlata azok előtt a zsidó honfitársaink előtt tiszteleg, akiket származásuk miatt megkülönböztetés és meghurcoltatás ért, s akik mégis kiváló alkotásokkal járultak hozzá Magyarország műszaki kultúrájához.
A kripton izzó feltalálója, a golyóstoll megalkotója, az első magyar számítógép építője, és még számos tudós, feltaláló – közös bennük, hogy sokat tettek Magyarország iparáért, tudományos felemelkedéséért, ám származásuk vagy vallásuk miatt végül munkaszolgálatra küldték őket a keleti front poklába, a gettóban, a Duna partján, vagy éppen koncentrációs táborokban pusztultak el.

 A kiállításban e feltalálók, alkotók tárgyait, kísérleti eszközeit, hozzájuk kapcsolódó dokumentumokat láthatnak a látogatók, így az első magyar számítógép, a nagy magyar gyógyszergyárak, a Richter és a Chinoin termékei, a Weiss gyár egy motorkerékpárja, a golyóstoll, és sok más olyan tárgy, amelynek alkotója érintett volt a borzalmakban.

Digitálisan olvasható Kozma László azon „pepitafedeles füzete", amelyben a mauthauseni és günskircheni lágerekben – azért, hogy szellemi és testi épségét megőrizze – telefonközpont terveket vázolt fel.

A tárlat emlékeztet arra is, hogy a kutatások szerint az iparban dolgozó 140 000 zsidónak a 95%-a kisiparos volt, illetve munkás és tanonc. Az ő munkájuk is hozzájárult Magyarország sikereihez, s a nácizmus őket is kitaszítottá tette.

A Sorsok és találmányok című kiállítás főhajtás a magyar iparban dolgozó minden polgártársunk előtt, akiknek ártatlanul kellett szenvedniük a népirtás poklában.

Az alábbi kutatók, feltalálók életét mutatja be:

· Arany Dániel matematikus

· Aschner Lipót, a Tungsram gyár felfuttatója és vezérigazgatója

· Bíró László József, a golyóstoll megalkotója

· Bródy Imre, a kripton töltésű izzólámpa feltalálója

· Goldberger Leó textilgyáros

· Heller László, a mai napig használt Heller-Forgó hűtőtorony egyik névadója

· Hiller József, a magyar alumíniumipar úttörője

· Kozma László, az első magyar számítógép megépítője

· Richter Gedeon, a Richter gyógyszergyár megalapítója

· Selényi Pál, a 20. század talán legjelentősebb magyar kísérleti fizikusa

· Szily Pál orvos-kutató, a kolorimetriás pH-mérés kidolgozója

· Wolf Emil, a Chinoin alapítója

· a Weiss család tagjai

A bemutatott alkotók életútjáról a közeljövőben konferenciát is rendeznek a Közlekedési Múzeumban, valamint egy tanulmánykötet is megjelenik, amely a kiállítás katalógusát is tartalmazza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.