TEFAF – a világ legnagyobb művészeti vására

A Hollandia déli kitüremkedésében fekvő Maastrichtról a magyar olvasónak minden bizonnyal a városról elnevezett egyezmény jut eszébe. Itt írták alá 1992. február 7-én az Európai Közösség tagjai azt a szerződést, amely az Európai Unió megalakulásához vezetett, és tisztázta a közös pénz, az euró bevezetésének körülményeit.

A művészet világának azonban mást jelent ez a csendes-nyüzsgő 120 ezer lakosú város. A MECC kiállítási központban rendezik meg 1975 óta az 1996-ban TEFAF névre keresztelt művészeti kiállítást és vásárt. 18 évvel ezelőtt itt kelt el 4,8 millió dollárért Rembrandt egyik arcképe.

A március 14 – 23. között megrendezett esemény több mint 31,000 négyzetméteren 20 országból 275 mű- és antikvitáskereskedőnek ad otthont. A TEFAF 7000 év történelmét öleli fel, a kiállítók 35 ezer művet hoznak eladásra, amelyeket 29 különleges bizottság 175 nemzetközi szakértője vet alapos vizsgálat alá.

Vincent Van Gogh „Moulin de la Galette” festménye - Fotó: Halász Katalin

A galériák között olyan világhírűek vannak itt, mint a Marlborough vagy a Dickinson. Utóbbinál látható Van Gogh „Moulin de la Galette” festménye, amelynek induló ára 10 millió euró. A magánkézben lévő képet utoljára 1965-ben láthatta a nagyközönség, és azon ritkaságok egyike, amelyet a művész aláírásával (Vincent) látott el. A montmartre-i malmokat ábrázoló Van Gogh-festmények közül mindössze kettő van magánkézben, a többi neves múzeumok falait díszíti.

Breugheltől Picassóig, Botterótól Légerig, Matisse-tól Moore-ig, Kandinskytől Sisley-ig minden(ki) megtalálható a TEFAF-on. Mivel a biztosításokat a kereskedők maguk rendezik, a felbecsülhetetlen értékről a szervezőknek nincs információjuk. A vásárt végigjárva azonban a látogató felméri, hogy itt euró-százmilliók láthatók szokatlan módon: üveg és kordon védelme nélkül. A vásárra a világ négy égtájáról mintegy 70000 gyűjtő érkezik, köztük 200-nál is több vezető múzeum képviselője.

Az idei kiállításon két magyar kincs is új gazdára találhat a Galerie Neuse standján. A fedeles kupák egyike a „Hungary 1600”, a másik a „Kronstadt 1630” jelet viseli.

A TEFAF rendkívüli szervezést igényel: a standok felállításán 220 ember dolgozik 23 napon át, ebből 11-et éjt nappallá téve. A megfeszített munka során 30 ezer csésze kávéban 250 kg cukor fogy. A folyosókra 15000 m2 szőnyeget fektetnek. A központ díszítésére 100 ezer virágot használnak fel, amelynek 65 százaléka – talán nem meglepő – tulipán.

A látogatók étkeit 500 szakács készíti és 2300 pincér szolgálja fel. Tízezrekben mérhető az elfogyasztott pohár borok, pezsgők és kávék, illetve a szendvicsek és osztrigák száma.

A borsos – 55 eurós – belépőért azonban jár is a luxus. A világ legnagyobb művészeti vására naponta 11–19, a zárónapon 11–18 óra között tart nyitva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.