Tarr verte az Oscar-mezőnyt

Tarr Béla A torinói ló című alkotása nyerte el a 23. Palm Springs-i Nemzetközi Filmfesztiválon a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) az év legjobb idegen nyelvű filmalkotásának járó díját. A mezőny a kategória összes Oscar-nevezettjét felsorakoztatta, így, ha úgy tetszik, a kritikusok kvázi Oscart adtak Tarr Bélának.

Vasárnap este ért véget a 23. alkalommal megrendezett Palm Springs-i Nemzetközi Filmfesztivál. Az élvonalbeli amerikai seregszemle különlegessége, hogy Amerikában elsőként vonultat fel válogatást legjobb idegennyelvű film kategóriában nevezett Oscar-esélyes külföldi filmekből. A fesztivál idén 73 országból érkezett 188 alkotást tűzött műsorra, köztük 40, a legjobb idegennyelvű film kategóriában nevezett játékfilmet. Palm Springsben a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI évről-évre díjazza a legjobb filmet: a kaliforniai fesztivál vasárnap este hozta nyilvánosságra, hogy idén Tarr Béla A torinói ló című alkotásáé a FIPRESCI zsűrijének díja.

A FIPRESCI nagyra értékeli Tarr legutóbbi filmjét. Tavaly a februári világpremier alkalmával A torinói ló című filmet fődíjával méltatta a filmkritikusok nemzetközi szövetségének zsűrije a Berlinalén. A 2011-ben bemutatott legjobb filmek év végi összesítő listáján pedig második helyen végzett a magyar-francia-svájci-német koprodukcióban készült alkotás. Tarr Béla a hétvégén a Bangkok-i World Film Fesztivál díszvendégeként érkezik Thaiföld fővárosába. A január 20-27. között megrendezendő nemzetközi filmfesztivál Tarr munkásságát életműdíjjal ismeri el, melyet a magyar rendező személyesen vesz át Bangkokban.

Tarr Béla a Berlinale zsűrijének nagydíjával
Director Bela Tarr poses with the Silver Bear, The Jury Grand Prix award for his film 'A torinoi lo' ('The Turin Horse') during a photocall after the awards ceremony at the 61st Berlinale International Film Festival in Berlin February February 19, 2011. REUTERS/Johannes Eisele/Pool (GERMANY - Tags: ENTERTAINMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.