Tarr biztos nem engedi a filmszemlére A torinói lovat

Noha az MMKA közleményben, a Magyar Filmművész Szövetség pedig udvarias levélben szólította fel Tarr Bélát, hogy mutassa be a májusi filmszemlén A torinói ló című művét, a rendező nem enged. Ahogy fogalmaz, távolmaradásukkal az el nem készült filmek alkotóival, a kifizetetlen és munka nélkül maradt filmszakmai dolgozókkal, a bedőlt és csőd szélén álló produkciós cégekkel, a bezárt vagy bezárás előtt álló mozikkal vállalnak szolidaritást.

Tarr Béla cége, a T.T. Filmműhely közleményben válaszolt a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) nyilatkozatára, melyben a szervezet kuratóriuma felszólította a produkciós irodát: be kell mutatniuk a májusban megrendezett Magyar Filmszemlén, a mintegy 100 millió forintos állami támogatással készült, a Berlinálén Ezüst Medvével elismert A torinói lovat.

Ami biztos: A torinói ló Tarr legradikálisabb filmje
Ami biztos: A torinói ló Tarr legradikálisabb filmje

A cég közleményében megerősíti, megkapták a Magyar Filmművész Szövetség megtisztelő felkérését is, melyben az áll: noha A torinói ló című filmjüket nem nevezték az idei Magyar Filmszemlére, mégis meghívják a fesztivál programjába. Tarrék hangsúlyozzák: mivel májusban lesz pont egy éve annak, hogy a magyar filmszakma leállt, ennek 'megünneplésében' nem szeretnének részt venni. Hozzátéve, távolmaradásukkal az el nem készült filmek alkotóival, a kifizetetlen és munka nélkül maradt filmszakmai dolgozókkal, a bedőlt és csőd szélén álló produkciós cégekkel, a bezárt vagy bezárás előtt álló mozikkal vállalnak szolidaritást. Továbbá a filmjüket bárki megnézheti 2011. március 31-től, mivel a gyártó a Cirko Film - Másképp Alapítvánnyal közösen, országosan bemutatja.

Az MMKA korábbi közleményében arra hivatkozott, hogy a vonatkozó támogatási szerződés egyértelműen kimondja: a támogatott a filmalkotást a nullkópia elkészítésének évében, vagy az azt követő naptári évben a Magyar Filmszemlén köteles bemutatni. A közalapítvány szerint, figyelembe véve, hogy a nullkópia 2010-ben igazoltan elkészült, a filmelőállító T.T. Filmműhely Kft.-t bemutatási kötelezettség terheli A torinói ló című alkotás vonatkozásában, azt tehát a gyártónak a 2011-ben megrendezendő Magyar Filmszemlén be kell mutatnia. Ellenkező esetben szerződésszegést követ el, így pedig a közalapítvány jogosult a támogatási szerződésben rögzített hátrányos jogkövetkezményeket alkalmazni a filmelőállítóval szemben.

A T.T. Filmműhely viszont más állásponton van, szerintük az MMKA-val kötött támogatási szerződésnek megfelelően még 'ráérnek', azaz A torinói lovat a 2012-es Magyar Filmszemlén szeretnék szerepeltetni.

Tegyük hozzá: ha lesz egyáltalán.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.