Tarolt az erotika a Múzeum Antikváriumban

Erotikus művek érték el a legnagyobb arányú emelkedést a Múzeum Antikvárium téli aukcióján. A Nők akadémiájáért, a Buja szonettekért és a Gamiani, avagy a kicsapongás két éjszakájáért a történelmi könyveknél jóval magasabb árat fizettek

Egy erotikus kötet érte el a Múzeum Antikvárium csütörtök esti aukcióján az árverés legmagasabb árát, 800 ezer forintot. Ezt  410 ezer forintos leütési árral követte a Klasszikus Arany Biblia.

Nicolas Chorier L'Academie des Dames (Nők akadémiája) című szövege egyike a nagyon kevés XVII. századi erotikus szövegeknek. Eredetileg latinul jelent meg 1660-ban, első francia kiadása 1680-ból ismert (illusztrációk nélkül). A 800 ezer forinton leütött, 1775 körüli, holland kiadásban 35 pajzán rézmetszet szerepel.
   

Még ennél is korábbi az először 1530-ban olaszul megjelent legismertebb erotikus szövegként nyilvántartott mű, Pietro Aretino Sonetti lussuriosi (Buja szonettek) című verseskötetének francia nyelvű kiadása. Az aukción 25 ezer forintról 190 ezerig szárnyaló dekoratív, XX. századi kiadású könyv illusztrációt André Collot jegyzi.
   

Alfred de Musset Gamiani ou Deux nuits d'excés (Gamiani, avagy a kicsapongás két éjszakája)  Paul Avril erotikus illusztrációival is jókora versenyt eredményezett a gyűjtők körében. A 100 ezer forintos kezdő árról 320 ezer forintig licitálták. Ugyanennyire emelkedett Jose Andre Lacour, Clayton's College (Clayton iskolája) című erotikus regénye, annak is egy gazdagon illusztrált, 1955-ös kiadása. 
   

Elérte a 220 ezer forintot Casseri padovai egyetemi tanár Anatomische Tafeln (Anatómiai tábla) című munkája (Frankfurt, 1683.), amelyhez a 102 művészi anatómiai rajzot a Tiziano-tanítvány, Odoardo Fialetti után Francesco Valesio metszette rézbe. 
   

A millenniumi ünnepségekre jelent meg Márki Sándor és Beksics Gusztáv A modern Magyarország  című dekoratív kötete, amely 1848-1896 között tárgyalja az ország fejlődésének állomásait. A bevezetését Vaszary Kolos, az utószót Jókai Mór írta. Ezt a díszkötésű könyvet 25 ezer forintra tartották, és 140 ezer forintnál ütötték le.
   

Éppen 100 ezer forinttal adtak többet 80 ezer forintos kikiáltási áránál Mikszáth Kálmán politikai karcolatokat és jellemrajzokat tartalmazó, Jankó János rajzaival illusztrált A Tisztelt Ház egy 1886-os, dedikált példányáért.
   

Jól vitték az 1930-as évek plakátjait, 20-30, sőt 50 ezer forintot is adtak értük. Csak úgy, mint a mesekönyvekért. Kozma Lajos 1917-1918 telén, a román harctéren rajzolta kislányának azt a 22 képet, amelyből Karinthy Frigyes verseivel a Zsuzsika Bergengóciában című könyv született. Az eredeti rajzok 1922-ben a Magyar Bibliofil Társaság nemzetközi mesekönyv- és illusztráció-kiállításán első díjat nyertek. Ezért az első kiadású, Nagy Sándor festőművésznek dedikált példányért 160 ezer forintot adtak. Gáláns karácsonyi ajándék lehet a 45 ezer forintért megszerzett Pólya Tibor illusztrálta Krúdy Gyula mesekönyv, a Liga Gida kalandjai Hollandiában és a világ egyéb tájain. Egy bájos társasjáték, a Balaton körüli verseny motorcsónakon, autón és vonaton 60 ezer forintért kelt el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.