Tárogatómese és különféle tamburák

Az etnozene lesz a főszerepben november 16. és 23. között. Négy este hat produkció mutatja meg a közönségnek, hogy milyen távoli(nak gondolt) stílusokat fog össze a közös inspiráció, a népzenei indíttatás, a világzenei hatás.

November 16-án a két éve indult Transglobal Underground projekt lesz színpadon, melybe olyan zenészeket hívtak meg Európa különböző országaiból, akik hozzájuk hasonlóan elektronikus alapon nyúlnak az etnikus jellegű zenékhez. Innen a cím: A Gathering of Strangers (Idegenek gyülekezete). A Müpa-beli est közreműködői Barvich Iván (Sebő-együttes) és a Balkán Fanatik, valamint az angol folkénekes Jim Moray és a szintén Angliában működő, de bolgár Perunika énekes trió, valamint egy VJ , Miki Shaw.

Másnap következik a Kampec Dolores és a Nagual (BLR). A több mint negyedszázada működő, saját útját járó alternatív Kampec Dolores eddig kilenc albumot adott ki holland, magyar, angol és japán kiadóknál. Mintegy nyolcszáz koncerten, három kontinensen, harminc országban léptek fel, a Müpában is szerepeltek már. A mostani produkciót Krasznahorkai László Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó című regénye inspirálta, a koncerten nagyrészt a decemberben megjelenő új lemez dalai lesznek hallhatóak.

Az est másik formációja, a magát a népi szürrealizmushoz soroló, héttagú Nagual zenéjében fontos szerepet kap a doromb, a didzseridú és a sámándob, a szintetizátor és a tangóharmonika. Emellett ősi afrikai és ázsiai hangszerek is megszólalnak, és valamennyi hangszeres énekel is. Szívesen adnak elő nem létező nyelven íródott szövegeket, és a különböző világzenei hatásokat is bátran alkalmazzák.

Pénteken Borbély Mihály jön a Balkan Jazz Projecttel. Borbély Mihály ugyanolyan jól ismert különböző fúvós hangszereken előadott varázslatos szólóiról, mint nyitottságáról, amellyel a hagyományos zenei formákon túlmutató irányokat keresi. Bár nehéz megállapítani, hogy a különböző projektjei közül melyik számára a fontosabb, a Borbély Balkán Project az utóbbi években egyre jelentősebb szerepet játszik az életében. A zenekar nem csak felfogásában, hanem összeállításában is a zenei stílusok fúzióját kísérli meg. Régi partnerei mellett két híres szólista is erősíti a formációt, az esten közreműködik világhírű bolgár kavaljátékos, Teodoszij Szpaszov, valamint az olasz születésű, Franciaországban élő Carlo Rizzo, a tamburák és más ütőhangszerek utolérhetetlen virtuóza.

Jövő szerdán, 23-án, a sorozat záróestjén a cimbalom és a tárogató kap főszerepet. Ennek első felében Kiss Gy. László lesz a szólista tárogatón. A Liszt-díjas klarinét- és tárogatóművész ezen a koncerten mutatja be Martos László Tárogatómeséjét, de az ősbemutató mellett Balassa Sándor és Könczei Árpád művei is felcsendülnek. Az est második felében a hazai cimbalomművészet két sztárjának közös produkciójára kerül sor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.