Tarlós Bozsik Yvette-re bízta a Trafót

Bozsik Yvette táncművészt, koreográfust nevezte ki a Trafó Kortárs Művészetek Háza igazgatójává július 1-jei hatállyal Tarlós István főpolgármester - közölte a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága. Bozsik nem tervez nagy váltást.

A közlemény szerint a főpolgármester a szakmai bizottság véleménye alapján és többségi szavazatának figyelembe vételével hozta meg döntését, amelynek értelmében a Kossuth-díjas táncművész 2012. július 1-től 2017. június 30-ig vezetheti a Trafót.

A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói munkakörének betöltésére két jelentkező adott be pályázatot: Bozsik Yvette mellett a Trafót 13 éve vezető Szabó György, aki mellett az elmúlt hetekben számos magyar és több külföldi művész is kiállt.

A pályázati kiírás szerint a Trafó ügyvezető igazgatójának feladata a színház művészeti programjának kidolgozása, amelynek szempontjai között van a kortárs magyar és nemzetközi előadóművészeti csoportosulások reprezentatív megjelenítése, az intenzív együttműködés a független előadóművészeti műhelyekkel, továbbá fiatal és innovatív képző-, film-, fotó- és videóművészek bemutatása.

Az ügyvezető feladatai közé tartozik a különböző művészeti ágakhoz kapcsolódó workshopok, kiállítások, vitaestek, előadás-sorozatok szervezése és hasonló profilú külföldi intézményekkel való együttműködés, továbbá a közönségbázis szélesítése, fiataloknak fejlesztő-nevelő programok szervezése.

A pályázatnak tartalmaznia kellett az idén mintegy 460 millió forintból gazdálkodó társaság ötéves időszakra vonatkozó részletes üzleti tervét, a hosszabb távú művészeti koncepciót, több évadra vonatkozó produkciós terveket, a pályázó személyes motivációját, a színház jelenlegi működésére vonatkozó észrevételeit, a változtatás esetleges irányáról kialakított álláspontját, az alkotótársak, együttműködő szakmai partnerek felsorolását és gazdasági stratégiát.

Bozsik Yvette nem szeretne nagy váltást

Meg akarja tartani a Trafó - Kortárs Művészetek Háza jelenlegi profilját Bozsik Yvette; az új ügyvezető igazgató azonban néhány területen nyitottabbá tenné a budapesti kulturális intézményt.

"A Trafó elsősorban annyiban lesz más, hogy a magyar kortárs művészetnek szeretnénk nagyobb bizalmat adni" - fogalmazott az MTI-nek adott interjújában a Kossuth-díjas táncművész-koreográfus

Bozsik Yvette hangsúlyozta, a Trafó programszerkezete nagyrészt változatlan marad, a nemzetközi fellépők tekintetében szeretnék azonban bátorítani a magyar együttesekkel folytatandó koprodukciókat. Emellett nyitni kívánnak a gyermekszínház és annak olyan innovatív, kísérleti törekvései felé, mint például a vak és látássérült gyerekeknek létrehozott előadások vagy a csecsemőszínház.

"Szeretnénk a fogyatékos alkotók művészetét felkarolni, mindenfajta társadalmi problémákat, illetve témákat feldolgozni. Fontos továbbá, hogy nemcsak a kortárs táncra, hanem az összes kortárs művészeti területre figyelni fogunk; főként a most nagyon nehéz helyzetben lévő független magyar alkotókat és társulatokat szeretnénk bátorítani és segíteni" - szólt terveiről.

Bozsik Yvette pályázatában a Trafó művészeti igazgatójaként Horváth Csaba koreográfust, a Forte Társulat művészeti vezetőjét jelölte meg, felállítandó stábjának további tagjairól egyelőre nem nyilatkozott. "Július 1-jétől érvényes a kinevezésem, ezalatt a fél év alatt fog felállni a csapatom. A lényeg, hogy számítunk a mostani stábra is, nem szeretnénk nagy váltást" - jegyezte meg, hozzátéve: az intézmény eddigi vezetőjét, Szabó Györgyöt is szívesen a csapatában tudná nemzetközi tanácsadóként.

Szabó György az MTI megkeresésére közölte: a felkérésre későbbi időpontban fog választ adni.

Mint Bozsik Yvette elmondta, saját együttese és a Forte Társulat rezidens társulatként lesznek jelen a Trafóban, ami azt jelenti, hogy "használják majd a rendelkezésre álló próbatermet, de semmiképpen nem élveznek előnyt az előadások tekintetében, nem fogják uralni a műsort".

"A Bozsik Yvette Társulatnak a Művészetek Palotájától kezdve a Katona József Színházig nagyon sok fellépése van, továbbra is ezt a sokszínűséget szeretném folytatni" - fogalmazott. Mint hozzáfűzte, saját alkotói pályáját a következő időszakban némileg "háttérbe szorítja" majd.

A Trafót 13 éve vezető Szabó György mellett az elmúlt hetekben számos magyar és több külföldi művész is kiállt, Bozsik Yvette azonban nem tart attól, hogy ez megnehezíti majd a munkáját. "Minden változás félelemmel jár, de aki engem ismer, az tudja, hogy konszenzuskereső és nyitott ember vagyok. Senkinek nincs alapja a félelemre, mert nem fog megváltozni a Trafó profilja, és az eddig ott fellépő művészek ugyanannyi lehetőséget fognak kapni, mint eddig" - hangsúlyozta.

Noha tárgyalások folynak arról, hogy a jelenleg a Fővárosi Önkormányzat által finanszírozott Trafó fenntartását a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vegye át, Bozsik Yvette elmondása szerint a tervezett változásról a pályázók nem kaptak konkrét tájékoztatást.

Bozsik Yvette
Bozsik Yvette
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.