Táncra csalogatna a musical

Egyre kevesebben jelentkeznek balett-táncosnak a táncművészeti főiskolára, panaszolják évek óta. Ezért döntött úgy a Magyar Állami Operaház, hogy profiljától eltérő produkciót, azaz egy musicalt mutat be.

Július 29-én lesz a premierje Elton John és Lee Hall zenés, a Billy Elliot – a Musical című darabjának az Erkel Színházban. A mű egy 11 éves kisfiúról szól, akinek az a vágya, hogy ne bokszoló, hanem balett-táncos lehessen, bármennyire tiltja ettől a családja. A darabot abban a reményben mutatják be, hogy újra kedvet ad a gyerekeknek a táncospályához.

A Madách Színház direktora, Szirtes Tamás kereste meg az operaház főigazgatóját a darabötlettel – hangzott el a keddi sajtótájékoztatón. Ókovács Szilveszter nem túl komolyan megjegyezte: Szirtessel legutóbb akkor találkozott, mikor kiselejtezte őt Az operaház fantomja castingján.

A Billy Elliot-meghallgatásra 150 gyerek jelentkezett, az első fordulóból továbbjutókkal a Sárközi Gyula vezette Madách Musical Táncművészeti Iskola és Szakközépiskola tánctanárai, ének-, beszéd- és színésztanárok foglalkoztak. A felnőttszerepekre meghívásos castingot hirdettek, a több szereposztásos produkcióban látható lesz – többek mellett – Csákányi Eszter és Stohl András, Bencze Ilona és Németh Kristóf, Hűvösvölgyi Ildikó és Auksz Éva.

Hátha a Billy Elliot meghozza a kedvet a balettiskolához
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A musicalt világszerte 11 ­millióan látták, még 10 millióan hiányoznak, azaz a magyarok – jelezte a rendező Szirtes Tamás, aki viszi magával az operaház produkciójába állandó munkatársainak nagy részét. A produkció non-replika jogot kapott (azaz nem kell „koppintani" az eredetit, sőt semmiben nem hasonlíthat rá), három év alatt 150 előadást kell játszaniuk belőle. Mint az Opera főigazgatójától megtudtuk: a Billy Elliot büdzséje a jogdíjakkal együtt körülbelül 100 millió forint, ennek nagyjából a felébe került a West Side Story.

Az operaház ének- és zenekara szerepel a produkcióban, de Tihanyi Ákos koreográfus nem a Nemzeti Balett tagjaival dolgozik, bár szerepelnek olyan művészek, akik korábban az együttesben táncoltak. Köteles Géza, a darab egyik karmestere azt is elmondta: a július 29-i premierre megújul az Erkel Színház hangberendezése, ezzel más musicalt is befogadhatnak majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.