Táncos duettre készül a 90 éves auschwitzi túlélő

A Tünet Együttes egészen különleges bemutatóra készül a Vígszínház Házi Színpadán, október 13-án és 14-én, este fél nyolckor. A Sóvirág című előadás a 90 éves Auschwitz- Birkenau túlélő, Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncos-előadó mozgásos-verbális, vallomásos duettje.

A Sóvirág című előadás olyan témákat jár körül, mint a holokauszt emlékével élő idős hölgy és egy mai fiatal közt tátongó szakadék, egymás sorsába való belehelyezkedés, az öregedés, fiatal és öreg testben való létezés - mindezt humorral, őszinteséggel, empátiával. Az előadást Szabó Réka, a Tünet Együttes művészeti vezetője rendezi, dramaturg Peer Krisztián és Zsigó Anna, a fényért Szirtes Attila felel.

Szabó Réka 20 éve ismeri Fahidi Évát, úgy érzi, ezt a nénit mindenkinek látnia kell. 90 évesen – túlélve a holokausztot, elveszítve mindenkit és mindent, aki és ami fontos volt neki – aktív, huncut, sugárzó, testileg és szellemileg friss, melegséget árasztó, az élet szeretetétől duzzadó. Fahidi Éva végigtáncolta és tornázta az egész életét, erős fizikai emlékei és élményei vannak. Ezen kívül fantasztikus előadó, nem véletlen, hogy őt kérték felszólalásra Angela Merkel mellett Németország központi megemlékezésén Berlinben, a haláltáborok felszabadításának 70-ik évfordulóján. Cuhorka Emeséről is úgy vélekedett: megrögzött határátlépő, bátor, kísérletező kedvű előadó, aki számos nemzetközileg is sikeres produkció után újra a Tünet Együttessel dolgozik.

A próbafolyamatról és azon keresztül Éva életéről közösségi finanszírozásban „Sírással nem megyünk semmire" címmel dokumentumfilm készül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.