Táncoló nejlonzacskók a Trafóban

Elképesztő varázslat kicsiknek és nagyoknak. Táncoló nejlonzacskók: vicces látvány, szép és megható. Bábok és bábosok, ventilátorok, nejlonzacskók, egy kabát, egy olló, egy guriga ragasztószalag, egy sétapálca és egy esernyő.

Ők a főszereplői a francia Cie Non Nova előadásában, február 12-14-ig, a TRAFÓ Kortárs Művészetek Házában látható Egy főn délutánja című új cirkuszelőadásnak.

A furcsa tárgyak Phia Ménard koreográfiájában töltik meg élettel a színpadot. A nejlonzacskókból balerina lesz, a háttérben tűzijáték, a sarokban leselkedő szörnyetegek. Mindez úgy, hogy a „bábokhoz" senki nem ér hozzá, csupán a szél. Előadás gyermekeknek, rengeteg varázslattal.

Phia Ménard 2008 óta dolgozik természeti elemekkel. Nála a szereplők nemcsak az emberek, de a bennünket körülvevő erők is lehetnek.

2008 októberében felkérte őt a Nantes-i Természettudományi Múzeum, hogy készítsen egy darabot a „mozdulat" témájára, s mutassa be az intézményben. Ménard a szél és a képzelet világának kapcsolatát akarta megjeleníteni egy produkcióban.

Éjszakákat töltött az ősi vadállatok között, amikor rátalált a megváltó ötletre: ventilátorokat helyezett az evolúciótörténeti galériába, hogy életet leheljen a kitömött tárgyakba. A rózsaszín nejlonzacskó finoman libbent át az egyik jégkorszaki állattól a másikig, s alakult át gyermekkorunk felmagasztalt vagy épp ijesztő mesebeli alakjává.

Így született meg az Egy főn délutánja című előadás első verziója, amely már sokat változott. A végső produkció, amelyet a Trafó közönsége is látni fog, 2011-ben készült el, és azóta is turnézik szerte a világon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.