Tanácsköztársaság helyett Trianon

A dél-budai Memento Parkba kerül a szekszárdi tanácsköztársasági emlékmű, és a tervek szerint visszaállítják a város főterén a trianoni emlékhelyet - jelentette be kedden a város polgármestere Szekszárdon, sajtótájékoztatón.

Horváth István (Fidesz) elmondta: lakossági kezdeményezésre megvizsgálták a szekszárdi emlékhelyek történelmi aktualitását. Ennek nyomán a Szent István téren, a Wosinsky Mór Múzeum előtt álló 1919-es emlékművet "megfelelő történelmi empátiával" megszüntetik - tette hozzá.

Makrisz Agamemnon szobrászművész 1959-ben felállított - a polgármester szerint mára veszélyes állapotúvá vált - alkotását a kommunista diktatúra gigantikus emlékeinek dél-budai parkjába szállítják - közölte.

Horváth István egy további tervről is beszámolt: 2010 márciusára közadakozásból, ugyancsak a Szent István téren 1848-as emlékművet állítanak fel, a Béla király téren pedig visszaállítják az egykori trianoni országzászló emlékhelyét.
A trianoni békediktátumra emlékező, félárbocra engedett országzászlónak 1938-ban Konrád Sándor szekszárdi alkotó készített emlékművet, majd 1948-ban a szabadságharc centenáriumán ugyancsak ő alakította át 1848-as emlékhellyé.

Szekszárd polgármestere a sajtótájékoztatón azt mondta: Trianon és az 1848-as szabadságharc megérdemli, hogy két külön helyen tudjanak róluk a szekszárdiak megemlékezni. Hozzátette: a cél az, hogy a trianoni megemlékezés jövőre városi ünneppé váljon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.