Szúr, mint a fullánk

30 éve vannak a színpadon, és úgy zenélnek, mint a harmincévesek – ezt kevesen tudják a The Yellowjackets után csinálni. A kétszeres Grammy-díjas formáció a fúziós jazz egyik meghatározó együttese. A zenekar számos sikeres lemezt jelentetett meg, a világ legjelentősebb fesztiválján lépett fel. Most nálunk fog.

A történet még 1977-ig nyúlik vissza, amikor Russell Ferrante billentyűs Robben Ford stúdiózenekarát erősítette. A dobos ekkor még Ricky Lawson volt, akit 1987-ben váltott William Kennedy, a ’darazsak’ zenéjének R’n’B-s, jazzes lüktetéséért felelős ritmusember; s bár jó pár évig távol volt, a harmincadik szülinapra és annak alkalmából megjelent Timeline albumra visszatért csapatához.

A legkésőbb csatlakozott tag, Bob Mintzer is idestova huszonkét éve koptatja a négyesfogat bakját; a big band-hangszerelőként, basszusklarinétosként, EWI-játékosként és tenor-, illetve szopránszaxofonosként is párját ritkító muzsikus jóvoltából született számos, mára klasszikusnak mondható Jacket-kompozíció – hogy emlékezetes szólóit ne is említsük.

A Yellowjackets titka nem más, minthogy egyenrangú zenészek összetartó, rokon ízlésű és gondolkodású közösségét alkotják, akik éppoly fontosnak tartják, hogy mindig magas művészi színvonalon alkossanak, mint hogy szórakoztassák közönségüket.

S hogy miért épp Yellowjackets lettek ők? Russell Ferrante úgy meséli, egyszerűen jelezni akarták: zenéjük energikus, csupa életöröm, olyan muzsika ez, ami szúr, mint egy fullánk, pestiesen „üt”. Hogy máig mennyire ütősek, a Jazztavasz zárókoncertjén megmutatják!

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A Yellowjackets vasárnap este tíztől játszik a MüPa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

0513_Yellowjackets_03_RajNaik
0513_Yellowjackets_03_RajNaik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.