Sztárparádé Marton Éva születésnapján

Gálaesttel ünnepelte az Operaház a világhírű szopránénekes, Marton Éva születésnapját. A koncertre két világsztárt is invitáltak: a mezzo Grace Bumbryt és az operavilág jelenleg legelismertebb tenorját, Jonas Kaufmannt.

Pillanatok alatt elfogyott a jegy arra a gálára, amelyen vasárnap este a 70 éves, világhírű operaénekesnőt, Marton Évát köszöntötték. A gála egyik különlegessége, hogy Magyarországon június 16-án debütált a müncheni születésű tenor, Jonas Kaufmann, aki ma az egyik legelismertebb tenorénekes, ráadásul Marton Éva nagy tisztelője. Kaufmann repertoárja igen széles: a bel cantótól Verdi és Puccini hősein keresztül a Wagner-szerepekig terjed, bár az utóbbi években egyre nagyobb a hangsúly került a Wagner-szerepekre. A tenor – aki holnap délelőtt tíz órakor már Münchenben próbálja a Trubadúrt – Budapesten az André Chenier-ből, a Lohengrinből és A mosoly országából énekel majd.

Marton Éva az Operaház sajtótájékoztatóján
Marton Éva az Operaház sajtótájékoztatóján

A szintén világhírű Grace Bumbry több alkalommal énekelt együtt Marton Évával. A legendás énekesnő nemcsak tanít, hanem 75 évesen is gyakran szerepel színpadon. 2012-ben például Csajkovszkij Pikk Dámájában lépett fel a Bécsi Állami Operában. Bár a karmester, Ondrej Lénárd június 17-én Japánba utazik, Marton Éva neve számára is hívószó volt: elfogadta az Operaház felkérését, és ő vezényeli a gálát.

A koncert műsorát nem a művésznő állította össze, hanem a dalszínház válogatott leghíresebb szerepeiből. A világsztárok mellett egyébként fiatal tehetségek is fellépnek, jó részük Marton Éva tanítványa. Hallhattuk Rácz Ritát, Vörös Szilviát, Pataki P. Dánielt és Orendt Gyulát. A Trisztán és Izolda című operából Izolda halálát Felméry Lili és Apáti Bence táncolja majd. Mint a vasárnap délutáni sajtótájékoztatón elhangzott, e Wagner-opera hanganyaga felvételről megy: egy Kórodi András vezényelte koncerten rögzítették a hetvenes években.

Az Operaház Vörös Szalonjában kiállítás is nyílt Marton Éva tiszteletére, a tárlat a szerepeiből mutat be néhányat, fotókkal, plakátokkal tarkítva.

A koncertet élőben közvetítették a közszolgálati csatornák, és kivetítették a Bazilika előtti Szent István téren is, ahova 2200 széket helyeztek el. A kivetítőnél és az Operaházban is gyűjtést indítottak az árvízkárosultak megsegítésére. Marton Éva a kiállítás megnyitóján mindenkinek köszönetet mondott, aki az árvízvédelemben részt vett.

Hétfőn folytatódik az operaénekesnő ünneplése, amikor is a Gioconda című opera bécsi, 1986-os előadását vetítik majd a dalszínházban. Ebben a művésznő mellett Placido Domingo, Matteo Manuguerra, Ludmilla Semtschuk és Kurt Rydl látható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.