Sztárár a magyar Star Warsért

A legjobb magyar kortárs festők árkategóriáját érték el Helényi Tibor Csillagok háborúja plakátjai, pontosabban a plakátok alapjául szolgáló, 30×40 centiméteres olajfestmények a Budapest Poster Gallery májusi árverésén.

A Birodalom visszavág című filmhez készített plakátfestmény például 4 millió 435 ezer forintért (14 250 dollárért) kelt el. Ugyanitt a Csillagok háborúja 3,5 millióért (12 750 dollár), A Jedi visszatér 1,4 millió forintért (5100 dollár) talált gazdát, de A Birodalom visszavág egy nagyméretű, kétíves plakátja is megért valakinek 1,12 milliót (4000 dollárt), ami rekord a háború utáni, magyar tervezésű filmes plakátok tekintetében.

Várkonyi Ádám, a galéria tulajdonosa az árverés után lapunknak elmondta: a licitálóknak legalább a fele amerikai volt. Helényi az utóbbi időben külföldön is népszerű lett a hetvenes-nyolcvanas évek nagy amerikai sci-fi filmjeihez készített plakátjaival, amelyeket a film alapján, általában egyetlen elővetítés élménye nyomán a saját fantáziájából alkotott, megjelenítve olyan lényeket is, amelyek a filmben nem szerepeltek. Épp ez az egyediség a különleges értékük.

A tavaly, hatvannyolc éves korában elhunyt festőművész, alkalmazott grafikus és plakáttervező hagyatékának jelentős része filmes munkákból áll.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.