Szőrös cukisággal csábít a múzeum

A cukiságfaktort és a Szépművészeti Múzeumot egy lapon említeni minden bizonnyal nekünk sikerül először, mi több, hivatalos forrásra támaszkodva. A tavaly bezárt intézmény rendhagyó módon, egy örökbe fogadott plüssmackóval édesgeti magához a Facebookon a látogatókat.

A csaknem napra pontosan három évvel ezelőtt egy színezős gyerekprogram után a múzeumban felejtett mackónak hónapokig keresték vélhetően azóta is szomorú gazdáját, amikor a múzeum kommunikációs csapata úgy döntött, pályázatot hirdet a kismedve nevére.

Hieronymus Bocs benézhet a felújítás alatt álló termekbe

A sokakat megmozgató felhívásra beérkezett javaslatok közül a Hie­ronymus Bocs nyert, amely nyilván nem véletlenül egyezik meg majdnem teljesen a XV–XVI. században élt németalföldi festő nevével, Hieronymus Boschéval.

A Szépművészeti Múzeum Facebook-oldalának új sztárja, Hieronymus téli álmából nemrég arra ébredt fel, hogy múzeumi kollégái a Magyar Nemzeti Galériába költöztek, ő meg a Hősök terén maradt. Persze nem egyedül, mert szerencséjére a közelben akadt egy kamera, amivel valaki rögzíti kíváncsi barangolásait, néhány másodperces betekintést engedve nekünk is a felújítás miatt bezárt intézmény kapui mögé.

A menő bocs

A láthatóan régi, több generációt kiszolgált bocs bevallottan a múzeum ­újszerű kommunikációs ­stratégiájának arca lett, és tömegeket vonzott a közösségi oldalukra. A cukiságfaktorral, amely szembemegy a klasszikus, elitista stílussal, először spontán, majd tudatosan operáltak, a sikert látva nem volt kérdés, hogy Hieronymusra további feladatokat bízzanak.

A heti egy kisfilmmel immár biztosan jelentkező plüssmackó valamikor februárban átköltözik a Magyar Nemzeti Galériába, ahol persze tovább barangol majd. Schlett Anna, a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria kommunikációs főosztályának vezetője elárulta: ha jelentkezne Hieronymus hajdani gazdája, természetesen visszaadnák neki a bizonyára családi ereklyének számító kismackót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.