Szombattól látható Alföldi fotógyűjteménye

Csupa ínyencségből – többek között padlásról, nejlonszatyorból, poros szekrény mögül előkerült képekből – áll Alföldi Róbert fotógyűjteménye, amely „A múlt szabadsága – Neoavantgárd fotóművészet Magyarországon az 1960-as évektől napjainkig" címmel nyílik meg szombaton a Mai Manó Házban. A tárlat mellé angolul és magyarul is kiadnak egy tanulmányokkal társított albumot.
Lassan hét éve gyűjt fotókat a színész-rendező Alföldi Róbert. Szilágyi Sándor Neoavantgárd tendenciák a magyar fotóművészetben 1965–1984 című könyve adta a kezdőlökést, és ezt követően kezdte el felkutatni a korszak képeit. A fotóvásárlásnál főként megérzéseire hallgat, bár sokat segített neki Kincses Károly fotótörténész meg a korszakkal foglalkozó galériás barátai.

Alföldi örömmel kutatja fel a munkákat, és találkozik a művészekkel is. Került már hozzá kép padlásról, nejlonszatyorból, poros szekrény mögül, és megszerezte azt is, amiért évekig nyomozott. Egy részüket falra akasztotta otthon, jó párat meg speciális helyen tárol.

A Mai Manó Házban holnaptól 180 fotót nézhető meg a színész-rendező kollekciójából.

Mivel Szilágyi Sándor könyvén kívül nem jelent meg fontos kötet a korszakról, a tárlat mellé albumot is kiadnak magyarul és angolul. A fotókhoz tanulmányokat társítottak – Kincses Károlytól, Szilágyi Sándortól, Készman Józseftől, Szombathy Bálinttól és Radnóti Sándortól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.