Szőcs Géza nagyon lelkes csapattal dolgozik: ott leszünk a milánói világkiállításon

Szándéknyilatkozat aláírásával erősítette meg Magyarország részvételét a 2015-ös milánói világkiállításon Szőcs Géza magyar és Giuseppe Sala olasz kormánybiztos Milánóban, a Palazzo Spinolában csütörtökön.

Táplálni a világot, energiát adni az életnek jelszóval rendezi meg a világkiállítást Olaszország 2015-ben május 1. és október 31. között.

Szőcs Géza, a magyar részvételért felelős kormánybiztos Milánóból telefonon elmondta az MTI-nek, hogy "a magyar kormány eldöntött szándéka volt, hogy részt veszünk a 2015-ös világkiállításon, a miniszerelnök 4 hónappal ezelőtt megbízott a teendők ellátásával, de minden lelassult és az olasz szervezők már lemondtak arról, hogy Magyarország is ott lesz Milánóban. Ma pedig az expóra jelentkezők közül 53. országként aláírtuk a szándéknyilatkozatot, így lettünk a futottak mégből befutottak" - emelte ki a kormánybiztos.

Arra a kérdésre, hogy ezt hogyan sikerült elérni, Szőcs Géza azt mondta: nagyon lelkes csapattal dolgozik, és eredményüket értékelték a szervezők. Sikerült a telket is kiválasztani Milánóban, a 2 ezer négyzetméteres terület felét építhetik be, a pavilonra hamarosan pályázatot írnak ki Magyarországon - tette hozzá.

A milánói expó magyar arca Weisz Fanni hallássérült modell, aki szintén ott van Milánóban, részt vett az aláírási ceremónián és az azt követő koncerten, amelyen Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész Liszt Ferenc hat művét, köztük egy Verdi-átdolgozást, a Rigoletto-parafrázist játszotta.

A mintegy 150 fős fogadáson ízelítőt adtak a magyar konyha remekeiből a szürkemarha szalámitól a töpörtyűkrémen át a gemenci marhapörköltig szarvasgombás galuskával. Az ételekhez tokaji, villányi és szekszárdi borokat kínáltak - jegyezte meg a kormánybiztos.

A magyar pavilon tematikája kapcsolódik az expó jelszavához és a tiszta víz, az ásvány- és a termálvíz, az ezen alapuló mezőgazdasági és minőségi élelmiszer-termelés fontosságára helyezik a hangsúlyt, kiemelve, hogy Magyarországon nincs génmódosított gabona és növénytermesztés. A pavilonba Dante-idézetet választottak Budapest képe alá: "koronája ama földnek, amelyet a Duna szel át."

Szőcs Géza arról is beszélt, hogy a pavilon kiállítóterébe több tárlatot is terveznek, az egyik kapcsolódik a víz témaköréhez, a többi a kulturális értékeket, a magyar-olasz történelmi és kulturális kapcsolatokat, a kortárs magyar művészek alkotásait, a zenét, a táncot, a fotográfiát akarja felmutatni. A 2015-ös világkiállítás fél éve alatt két kiemelt dátum lesz: az egyik augusztus 20., az államalapítás ünnepe, a másik október 23., az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója.

A hathónapos eseményre eddig 128 ország és több nemzetközi szervezet jelezte részvételét. A kiállítás fél éve alatt 20 millió látogatót várnak Milánóba.

Szőcs Géza
Szőcs Géza
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.