Szőcs Géza: Eszterháza újra 'csuda' lesz

A fertődi Esterházy-kastély felújítása nemcsak elődeink, hanem önmagunk megbecsülése is - mondta Szőcs Géza kulturális államtitkár szombaton a kisvárosban, ahol aláírta a Közép-európai Kulturális Központnak szánt épületegyüttes rekonstrukciójának II. üteméről szóló szerződést.

Kétmilliárd forintos uniós támogatással folytatódhat Magyarország legnagyobb barokk kastélyának felújítása Eszterházán. A régóta és számtalanszor tervezett, elhalasztott rekonstrukció 2009-ben végre elkezdődött a kulturális örökség területének pontos kijelölésével, majd az 1,6 milliárdos I. ütem keretében nekiláttak a főépület homlokzata és a díszterek helyreállításának, a belső udvar idén májusra elkészülő parkosításának, a Mária Terézia által felavatott bábszínház felújításának, s kialakítanak egy új parkolót is.

Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója szombaton ismertette a 2 milliárd forintot felemésztő II. ütem terveit. Az uniós projekt részeként restaurálják a hazánkban egyedülálló kulturális értéknek számító kínai lakk-kabinetet, lefedik és mediterrán hangulatúvá varázsolják a két világító udvart, befejeződik a bábszínház és a narancsház felújítása, s megépül az a modern fogadóközpont, melyről a műemlékvédelmi és az építészeti szakma véleménye eddig erősen megoszlott. Tervezik a rózsakert és az angolpark revitalizációját is.

A II. fejlesztési ütem 2013-ig tart, azt követően pedig az Új Széchenyi Terv keretében 820 millió forintot szeretnének fordítani a kiskastély marionett-színházhoz kapcsolódó tömbjének rekonstrukciójára. Fel akarják újítani a hercegi gyermekek egykori játszóházát, ahol gyermekközpontot rendeznének be.

A lapunknak nyilatkozó Szőcs Géza kulturális államtitkár úgy fogalmazott: az idő és a történelem rongálását kell orvosolni Eszterházán. Nemcsak épületeket akarnak felújítani, hanem szeretnék megteremteni Jospeh Haydn egykori otthonának szellemi kisugárzását is.

Az Esterházy-kastély Európa kulturális és politikai elitjének méltó találkozási helye, konferenciatere lehet - mondta az államtitkár, s hozzátette: Eszterháza - Bessenyei György író szavaival szólva - újra „csuda" lesz.
Szőcs Géza szerint a kastély felújítása nemcsak elődeink, hanem önmagunk megbecsülését is jelenti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.