Szőcs Géza beásta a Mosolygó Batult

Szőcs Géza, a 2015-ös milánói világkiállításon való magyar részvételért felelős kormánybiztos csütörtökön az észak-olaszországi városban, az expó területén ünnepélyes keretek között elhelyezte a magyar pavilon alapozási munkálatainak megkezdéséhez rendelt időkapszulát.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A ceremóniát követően a kormánybiztos elültette a Magyarország jelképének kiválasztott Mosolygó Batul almafát, egy a Kárpát-medencében őshonos növényt, amelynek megjelenése a magyar államalapítás korára tehető - közölte Szőcs Géza titkársága az MTI-vel.

A milánói magyar pavilon 1910 négyzetméteres területen épül fel, az építmény beépített alapterülete mintegy 3000 négyzetméter lesz. A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy Olaszország mellett Magyarország az egyetlen résztvevő ország, amely a pavilont kutatás-fejlesztés és oktatás céljára kívánja hasznosítani a későbbiekben.

Az olasz törekvésekkel megegyező koncepcióval a magyar kiállítási pavilon a milánói expó zárása után Szombathelyen, a 11-es Huszárlaktanya területén fog újra felépülni.

A 2015. évi milánói világkiállítás magyar pavilonjának látványötlet-pályázatának eredményét januárban hirdették ki, a 43 beadott mű közül Gettó Tamás és Hutter Ákos A malom című terve kapta a hárommillió forintos, megvétellel járó első díjat, és további négy látványtervet vásároltak meg. A pályázatokból nyílt kiállítást márciusban a budapesti FUGA Építészeti Kiállító Központban láthatta a közönség, április 4-től a szombathelyi Nemzeti Regionális Kreatív Intézet rendezvénytermében lesz látogatható a tárlat.

Szőcs Géza korábban elmondta, hogy a magyar pavilon legkésőbb 2015 májusáig elkészül. Felépítésére, lebontására, majd hazaszállítására 2,5 milliárd forintos költségkeret áll rendelkezésre.

Az expót 2015. május 1. és október 31. között rendezik meg Milánóban "Táplálni a világot, energiát adni az életnek" mottóval.  Magyarország három kiemelt témakörrel lesz jelen: a vízzel, a GMO-mentességgel - ezen belül az őshonos állat- és növényfajok génmegőrzésével -, illetve az ország elkötelezettségével a fiatal generációk környezettudatos nevelésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.