Szívbe markoló brit dráma kapta az Arany Pálmát

Az Én, Daniel Blake szívbe markoló dráma egy ötvenkilenc éves férfi kilátástalan harcáról.

A realista filmrendező Ken Loach filmje nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 69. cannes-i filmfesztiválon. A film, az Én, Daniel Blake szívbe markoló dráma egy ötvenkilenc éves férfiról, akit szívrohama után az orvosai még nem engednének vissza dolgozni, de az egészségbiztosítási szakemberek másképp gondolkodnak erről. Blake (az eddig színpadon komikusként, illetve tévés produkciókban látott Dave Johns elképesztően erős alakításában), aki ácsként mindenre képes, de a számítógépekkel már nem tud megküzdeni, felveszi a kesztyűt, és nekimegy a bürokratikus rendszernek. Ám egyetlen dologban óriásit téved: azt hiszi, emberségre talál majd.

Ken Loach az Arany Pálmával Mel Gibson és George Miller között
Ken Loach az Arany Pálmával Mel Gibson és George Miller között
Eric Gaillard / Reuters

 

A George Miller amerikai filmrendező vezette zsűri Nagydíját – amelyet tavaly a most zsűritag Nemes Jeles László filmje, a Saul fia nyert el – a kanadai Xavier Dolannak A Juste la fin du monde (Épp a világ vége) című filmje kapta. A 27 éves rendező az 1995-ben elhunyt francia Jean-Luc Lagarce színdarabja alapján készült hatodik filmjét olyan francia világsztárokkal forgatta, mint az Oscar-díjas Marion Cotillard, Vincent Cassel, Nathalie Baye, Léa Seydoux és Gaspard Ulliel. A legjobb rendezés díját megosztva ítélte oda a zsűri Christian Mungiunak a román társadalmat eluraló korrupcióról és megalkuvásról szóló Érettségi című drámájáért és a francia Olivier Assayasnak a Personal Shooper című angol nyelven forgatott thrillerért.

 

Olivier Assayas (balról a második és Cristian Mungiu (jobbról a második a két zsűritag, Arnaud Desplechin és Nemes Jeles László társaságában
Olivier Assayas (balról a második és Cristian Mungiu (jobbról a második) a két zsűritag, Arnaud Desplechin és Nemes Jeles László társaságában
Eric Gaillard / Reuters

 

A zsűri különdíját  Andrea Arnold brit filmrendezőnő kapta az Egyesült Államokban játszódó American Honey című, marginalizálódott fiatalokról szóló road-movie-jáért. A legjobb forgatókönyv díját az Oscar-díjas iráni Aszgar Farhadi The Salesman (Az ügyfél) című letisztult családi drámája érdemelte ki.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.