Szirtes 60: megadják a módját az ünneplésnek

Szeptember 28-án nyílik, és néhány nap híján egy hónapig látható a 60. születésnapját ünneplő Szirtes János kiállítása Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában. Szirtes a magyar kortárs művészet egyik legsokoldalúbb alkotója, ezúttal szerteágazó munkásságát tekinthetik át az érdeklődők.

A tárlaton látható lesz Szirtes a 80-as évekbeli érzéki új festészete, a 90-es évek egzisztenciális létkérdéseit boncoló meditatívabb vonala, térrel és testtel kapcsolatos munkái, de videói és performanszai is megjelennek.

A Pro/Contra Szirtes János eddigi egyik legnagyobb kiállítása, melynek címadója az utóbbi évek nagyszabású videóperformansz sorozata. Egy térben egyszerre ennyi videó munkát (hozzávetőleg 270-et!) tőle még soha sehol nem mutattak be. A kiállítás alkalmával a művész munkásságáról egy jubileumi könyv is megjelenik, melynek bemutatójára 2014. november 8-án, szombaton, a Zsolnay Kulturális Negyedben kerül sor.  

A pécsi tárlat a Várfok Galériában és a Várfok Project Roomban 2014. október 22-én nyíló kiállításokkal válik teljessé, a három együttesen Szirtes János retrospektív kiállításának tekinthető.

Szirtes Jánost művészeti érdemeinek elismeréseként többek között 1990-ben Munkácsy-díjjal, 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki. Munkái olyan jelentős közgyűjteményekben kaptak helyet, mint például az aacheni Ludwig Múzeum, a svéd Upplands Kunstmuseum, a budapesti Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a pécsi Janus Pannonius Múzeum.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.