Színikritikusok díja a Trafóban

Idén 34. alkalommal adják át a Színikritikusok díját tizenöt kategóriában: rendezés, előadás, színészi alakítások, díszlet és jelmez, színházi zene, legjobb pályakezdő és különdíjas jelöltek várják, kié lesz végül a díj.

Ami lehetőség arra, hogy minél több terület minél több alkotójának munkájára felhívják a nyilvánosság figyelmét. Cél az is, hogy az új évad kezdetén legyen egy jó hangulatú este, amikor kőszínháziak és függetlenek, pályakezdők és nagy öregek, színháziak és nézőik együtt tudnak örülni egymásnak és maguknak, és legfőképp a színháznak.

A szavazó kritikusnak legalább kilencvenet kell látnia az előző évad bemutatóiból. Hogy aztán kiből lesz jelölt vagy díjazott, az épp úgy függ a szavazók ízlésétől, mint az adott évad termésétől. Idén a kritikusok 72 társulat illetve színház 148 produkciójára szavaztak, az alakításoknál pedig összesen 120 színész nevét említették díjra érdemesnek.

Az Örkény Színház elmúlt évada összesen nyolc kategóriában díjesélyes: a Hamletet és a Stuart Máriát a legjobb rendezésnek, Gálffi Lászlót a legjobb mellékszereplőnek, Polgár Csabát és Szandtner Annát a legjobb főszereplőnek jelölték, a Mohácsi János rendezte A képzelt beteg pedig a zenére kapott jelölést, a zeneszerző Kovács Márton. A Vígszínház is több kategóriában versenyez az elsőségért: a Bodó Viktor rendezte Revizor és Hegedűs D. Géza is ott van a jelöltek között. A Katonából az Ascher rendezte Fényevők a legjobb előadás és a legjobb rendezés kategóriájában is esélyes, Jordán Adél pedig a legjobb mellékszereplő lehet. Pintér Béla Titkaink című drámája lehet a legjobb új magyar dráma, de lehet a legjobb előadás is.

A kritikusok kiemelt figyelemmel kísérik a függetlenek tevékenységét. Nyerhet a viszonylag új Vádli Társulat az I. Erzsébettel – ezért az alakításért lehet a legjobb főszereplő Fodor Tamás. A legjobb zenés-szórakoztató előadások versenyében fut a Bozsik Yvette rendezte Chicago a Centrálból, az Alföldi Róbert rendezte Az őrült nők ketrece az Átriumból, valamint az Orlai Produkció Római Vakációja (Pelsőczy Réka rendezése).

Szigetváry Zsolt / MTI

A díj valódi értékét a függetlensége adja: civil szakmai szervezet ítéli oda titkos szavazás útján. A menetrend évek óta hasonló: a nyár folyamán minden kategóriában a három, legtöbb szavazatot kapott rendező, színész, tervező vagy éppen zeneszerző nevét hozzák nyilvánosságra a kritikusok, de hogy közülük ki kapja meg végül a díjat, az csak az ünnepélyes és nyilvános díjátadó gálán derül ki. Igen, valahogy úgy, mint az Oscar-díjnál.

A Budapest Bábszínházban, a Magyar Színházban, a Nemzeti Színházban megrendezett átadók után tavaly a Trafóban lehetett izgulni a kedvencekért. A kritikusok idén is a függetlenek főhadiszállására várják a rajongókat szeptember 21-én, hiszen néző nélkül mit sem ér a színház. A díjátadó estet Néder Panni rendezi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.