Színházi világnapra pontosan

„Nézzen a dolgok mélyére” kéri a Bárka Színház társulata a szombati Színházi világnap alkalmából.. Egyúttal azt is ígérik, hogy a nézők elbeszélgethetnek a bárkás színészekkel. A gyerekprogram mellett a Piaf dalszövegfordító- és a Victory kritikaíró-pályázat eredményét hirdetik ki ezen a napon. Az esti Harminchárom változat Haydn-koponyára című produkció nézői színházjegyeket és bérleteket nyerhetnek az előadás előtt kiosztott tombolaszelvényekkel.

Kulisszajárásra invitál a Miskolci Nemzeti és az Új Színház, sőt, valami hasonlóra a Merlin is. Ez utóbbi ugyanis egyórás sétát kínál az épület eldugott részeiben sétálva. Szó lesz az egykori gránátos kaszárnya történetéről, hányattatott sorsáról, túlélési esélyeiről. Este a Kolozsvári Állami Magyar Színház a Visszaszületés című előadásával vendégeskedik itt, az Új Színház pedig pont a világnapra időzítette premierjét. A királynő teste című háromszereplős darabban Bánsági Ildikó, Varga Mária és Földes Eszter látható.

Nyílt nap a z Új Színházban

Amúgy az Újban próbára is bekukkanthatnak az érdeklődők: az Ahogy tetszik-re készülnek. A Katona József Színház A szerelem diadala című darab próbáját teszi nyitottá.

A fent említett miskolci színház egyébként már pénteken megkezdte az ünneplést, és ma folytatja. Délelőtt a színészekkel beszélget Filip Gabriella, este a Szerelem, valamint a Leenane szépe megy a miskolci színházban.

Békéscsabán kétnapos drámaíró versenyt szerveznek. Három drámaíró - Három rendező - Három színészcsapat verseng a Jókai Színház összes termeiben. A drámaalap: egy hír a Békés Megyei Hírlap pénteki számából.

Egerben szombaton a monodrámafesztivál indul, Pécsen meg- többek között - azokat várják a Légy jó mindhalálig című előadásra, akik szívesen vennének részt a nyári Pécsi Országos Színházi Találkozó közönség-zsűrijében. A szerencséseket a Pécs TV adásában sorsolják ki.

Lesznek jegyvásárlási akciók is: a budapesti Katonában harminchárom százalékos kedvezménnyel, Tatabányán pedig féláron lehet belépőt venni a Színházi világnapon. A Jászai Mari Színházban egyébként kora este Színésznők kalapban című fotókiállítás nyílik; a megközelítőleg száz fotót az Országos Színházi Múzeum és Intézet gyűjteményéből kapták kölcsön. Este pedig a Háló nélkül premierje várható ugyanitt.

Kiemelt eseményeként hirdetik a Látványtár című kiállítást, amelyet a Magyar Alkotóművészek Házában nézhetünk meg. A harminc alkotóval felvonultatott tárlat célja, hogy az elmúlt év legjobbjainak (a résztvevők szavazatai alapján) először átadhassák az Év Díszlet- és az Év Jelmeztervezője Díjat.

Ami minden színházban garantált program: felolvassák az idei világnap üzenetét, amelyet Judi Dench színésznő írt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.