A nap kritikája (MGP): Színház hallássérülteknek

Nem először játszanak színházat hallássérülteknek a Merlinben. Nem áll a színész meg a néző közé a jeltolmács. A díszlet fölött vászonsávon jelenik meg a mondott szöveg. Nem lép bele idegen elem az előadásba. A színház felújította Dennis Kelly: After the End (Zsákutca) című kétszemélyesét.

Nem gettószínház. Nem jótékonysági előadás. Halló nézőknek és csak részben hallóknak felújította a Merlin a 49 éves londoni Dennis Kelly: After the End (Zsákutca) kétszemélyesét. A színdarabírás mesterségét a Goldsmiths' Collegeban tanulta a szerző. (Csapatokban oktatják a drámaírást elméleti dramaturgok: vak vezet világtalant.) A kiókumlált cselekvény szövegét Róbert Júlia fordította, Magács László rendezte. A hallássérültek számára a színházi kapcsolatokkal bíró nagyothalló Pintér András szervezte össze.


Nem szamaritánus-színházat adnak a Merlinben érzelmes jóságból. Csupán megadják a jogot, hogy ki-ki egyaránt részesüljön a művészetek jótéteményéből. Miért maradnának ki önhibájukon kívül? A Merlinben voltak Veszprémből ideutazók. Volt olyan, aki életében először látott eleven színielőadást. A publikum némán hallgatott. Illetve hátulról egy srác nevetése hallatszott másokat megható drámai helyeken. Neki is igaza volt. Érzékenyen reagált Kelly darabjának hamis retorikájára, műviségeire. A színházi nézőtér demokratikus pálya: ki-ki életkora, tapasztalatai, kultúrája, humorérzéke, ízlése szerint válaszol a kapottakra.


Nem először játszanak színházat hallássérülteknek a Merlinben. Nem áll a színész meg a néző közé a jeltolmács. A díszlet fölött vászonsávon jelenik meg a mondott szöveg. Nem lép bele idegen elem az előadásba

.
Láttam Villeneuve-lès-Avignon 14. századi kolostorának udvarán siketnéma társulat előadásában Szophoklész Antigonéját. A középkori városka a Rhône túlpartján, szemben Avignonnal. Gyönyörűséges, szent színházi este volt a gyengéd provanszál nyári égbolt alatt. Az Emmanuelle Laborit alapította együttesnek nyolc hivatásos ép hallású tagja, nyolc hivatásos, félhivatásos és amatőr halláskárosult játékosa volt. 1995-ben Laurent Valo rendezte a középkori klastrom udvarán a sokértelmű dallamossággal beszélő kézfejek, a ritmikus ujjak, a szereplők egymással gyöngéden törődő figyelmével, a magával ragadó szépségű, archaikus előadást. A nézők fejük fölé tartott tenyerüket rebegtették - néma tapsként -, mintha boldog pillangók repkedtek volna a költészet hálájaként.


Szépséges egyesülése volt a gazdag tartalmú, sérült hallású játszóknak és az egészséges nyíltsággal befogadó nézőknek. Utóbb eljutott a rosszindulatú színházi szóbeszéd: a szereplő hallássérültek, süketnémák makulátlan hallók és hangképzők voltak. Valószínűleg irigy rosszindulat terjesztette a pletykát. A nyári jelelő Antigoné szépséges művészi este volt.
A Merlin kezdeményezése is okos, tiszta vállalkozás: visszaszerezni a jogot a műélvezéshez mindenki számára. Senki sem rekeszthető ki a világ szépségeiből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.