Szimbiózis: digitális függőségek és Ladakh szakrális világa

A Szimbiózis Napok elnevezésű kulturális antropológiai fesztivált idén immár kilencedik alkalommal rendezik meg május 16-17-én a budapesti Fogasházban.

A rendezvény fő profilja továbbra is a távoli kultúrák bemutatása, így idén többek között Izrael és az indiai Ladakh szakrális világaiba nyerhetnek betekintést azok, akik S. Varga Ilona fényképes úti beszámolóját meghallgatják.

Pénteken észak-afrikai félnomád, letelepült törzsek életmódjáról, identitásáról mesélnek majd olyan antropológusok, régészek és újságírók, akik a térségben kutattak. Ezután a chilei Földgömb-Atacam expedíció részleteit ismerteti Dr. Nemerkényi Zsombor, a Földgömb folyóirat főszerkesztője.

Immár visszatérő programok a digitális világok szubkultúráiról, jelenségeiről szóló előadások. Május 17-én a JátékosLét Kutatóközpont szervezésében egy interaktív kerekasztal-beszélgetés lesz, ahol az online-offline szerepjátékok kulturális vonatkozásairól beszélgetnek majd a meghívott előadók, miközben a közönség "LEGO-sztikai játékon" vehet részt.

Ugyancsak szombaton a digitális függőségekről és az információs társadalom sajátosságairól hallhatunk előadásokat.

Társadalom és művészet kapcsolatának aspektusairól is szó lesz a fesztiválon. A közönség megismerkedhet az outsider művészeti világgal, a roma identitás és művészet kapcsolatáról vallanak roma előadók, illetve a kortárs képzőművészet lehetőségeinek kérdését boncolgatják majd a tranzit.hu keretein belül elindult művészeti-kutatási projekt résztvevői.

A Szimbiózis fesztivál célja, hogy a hazai kulturális antropológiai képzésben résztvevők munkásságának is helyet biztosítson, így idén is lesznek előadóink az ELTE, a Miskolci Egyetem, a Szegedi Egyetem kulturális antropológiai tanszékeiről, és bemutatkozik a Babes-Bolyai Tudományegyetem magyarországi kihelyezett tanszéke is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.