Nálunk még nem lesz oroszlán

Ha szalonna egyelőre nem is, oroszlán lett a kutyából: bár nyilvánvalóan nem ez a világ legfontosabb híre, a rajongók lelkivilágát azért alaposan felkavarta Snoop Dogg nemrég tett bejelentése, mely szerint a jövőben nevet és stílust váltva ostromolja majd a vonatkozó könnyűzenei rendezvényeket. Szombaton azonban még a régi felállás lesz érvényes a Sziget nagyszínpadán.

A reggae-előadóvá, Snoop Lionná alakulás persze nem ilyen egyszerű, hiszen amilyen egyértelmű volt a világ egyik legnépszerűbb popsztárjának indulása, legalább annyira kaotikus ma ez az egész. Hogy akkor mi is van Snoop Doggal, illetve Snoop Lionnal most már? Melyik címkével lehet felkarácsonyfázni?

A Crip banda tagjaként nem voltak túl jó kilátásai – ki tudja, kit tartanánk most helyette a nyugati parti gengszterrap egyik ikonjának, ha a már akkor sem éppen ismeretlen Dr. Dre nem csap le rá, kis túlzással: a börtön kapujában. Már egészen korán meggyűlt ugyanis a baja rendőrséggel Snoopnak (szül.: Calvin Cordozar Broadus), kábítószer-birtoklásért fél évet ült. Nem sokkal ezután viszont már a minden idők legjobb raplemeze címért folyó versenyben is elég jól álló The Chronic című Dr. Dre-lemezen osztotta az észt, valamint a Deep Cover című (Laurence Fishburne nevével is fémjelzett) thriller hasoncímű betétdalában is eleresztett egy verzét, megvillantva így, mire készülhetünk az elkövetkező évtizedekben.

Jött az első szólólemez is, az 1993-as, egyébként minden ígéretet bőven beváltó Doggystyle, a híres-hírhedt Death Row kiadó gondozásában. Rögtön az első héten elkelt belőle vagy egymillió példány, ami azért nem túl gyakori debütlemezek esetén. A What’s My Name és a Gin & Juice máig viszonylag gyakori eleme a rádiós lejátszási listáknak – no nem Magyarországon, hanem a világnak a kicsivel egészségesebb rádiós (infra)struktúrával megáldott részein. A négyszeres platinastátuszt csakhamar elérő Doggystyle után pedig következett egy filmzene (Murder Was The Case), egy felmentő ítélet gyilkossági ügyben, számos kiadói vita, és jöttek a sorlemezek bőséggel. Hol ilyenek, hol olyanok. Jött az utolsó Death Row-s anyag, a The Doggfather, ezután három lemez is a Master P által vezetett No Limitnél, aztán a többi, szépen sorban. Ide-oda sodródva, na nem az árral... A gengszterimidzs strigóra módosult – ami viszont nem változott, az az összetéveszthetetlen modor és szófűzés. Az még most is ugyanaz, mint régen.

Nem nagy reszkír kijelenteni: Snoop Dogghoz képest a még a rigalánc is egy befeszült porosz katonatiszt. Egyedülálló hanghordozása nem csak a raphez passzol – talán ez is az oka, hogy jó néhány egyéb műfajban, például countryban (a zseniális My Medicine című nóta örök bizonyság marad) vagy a David Guetta nevével fémjelzett izében (a Sweatet remélhetőleg hamar elfelejti mindenki, én már megtettem) is kipróbálta magát. És mindennel megtalálta a saját rétegét, aminek következtében nincs olyan fesztivál a világon, ahol ne látnák örömmel, s ahol ne töltené meg a tetszőleges nagyságú nézőteret. Kis túlzással: Snoop Doggot mindenki szereti.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Legutóbb tavaly járt nálunk a Balaton Soundon, beszámolók szerint akkor egyéb vendégek mellett itt volt vele a Tha Dogg Pound, a gyerekkori bandatagok, Kurupt és Daz Dillinger, illetve Lady Of Rage is, és hibátlan show-t nyomtak, lényegében előadva a teljes Doggystyle-lemezt. Lehetne mondani, hogy az eltelt egy év drámai fordulatainak végeredménye a név- és stílusváltás, ahogy ő szereti nevezni: az újjászületés, de nem így van. Maga Snoop állítólag egyebek mellett azzal indokolta az imidzsreformot, hogy a gengszterrapdalokkal ellentétben a reggae-nótákat végre már meg tudja mutatni a családnak is, hiszen nem kilencmilliméteresekről, eladott pakkokról, kirabolt üzletekről, meggyalázott nőkről, hanem sokkal inkább a szeretetről, a békéről (na jó, esetleg a marihuánáról) szólnak.

A La, La, La című opusz mindenesetre nem váltott ki egyértelmű elismerést a rajongói körben, egymást érték a neten a névváltással kapcsolatos vicces reakciók – de ez őt már aligha érdekli, nem kell elismertség és hírnév után kajtatnia. Minden megvan. Tulajdonképpen azt  csinál, amit csak akar, nimbusza erejéből fakadóan nemigen tud ártani neki semmi. Egy rasztafári pap keresztelte át Snoop Lionra különben – legalábbis ezt mondta az érdeklődő újságíróknak. Soron következő budapesti koncertjén azonban (szerencsére) még mint Snoop Dogg lép színpadra. Már nem is kell olyan sokat aludni addig: szombat este fél kilenckor a Sziget nagyszínpadán ismét kiderülhet, ki a leglazább, a legcsíkszeműbb.

Snoop Dogg
Snoop Dogg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.