Szerény nézete szerint

„Én nem találok ki semmit, én mindenre rátalálok.” Joan Miró katalán festőművész gondolata a mottója a Chochol Károly 80. születésnapjára megjelent albumnak.

Találó. Mert Chochol fotográfus, nem frontharcos újító, nem fényképészeti megmondóember, nem formabontó művész, ha úgy vesszük, nem talált ki semmit, viszont tényleg mindenre rátalált. Mindenre, ami körülvesz bennünket,megmutatja, kik vagyunk és miképpen élünk.

Nem csak azért bukkant rá minderre, mert a munkája volt a szenvedélye, és még a sarki fűszereshez is fényképezőgéppel ment le. Inkább azért, mert szokatlanul erős érzékenységgel figyelte és fényképezte a világot. Ahogy művészettörténészek állítják róla: sohasem a különös figurákat kereste, hanem a jellegzetest. Chochol tizenhárom évesen már szülői engedéllyel lejárt a Budapest Fotóklubba, később ugyan látszerésznek és fotóműszerésznek tanult, de mert a fényképezés érdekelte mindenekfelett, végül fotográfus lett.

A 70-es években készült kép címe Kirándul a család
A 70-es években készült kép címe Kirándul a család

Egyik alapítója a Magyar Fotóművészek Szövetségének, kapott díjakat, írt szakkönyveket, 1960-tól nyugdíjazásáig az MTV Híradójának fotóriportere volt. A gyorshírekhez az akkoriban még lassú filmkészítés mellett/helyett gyorsfotókat készített, és a Híradó ezekkel illusztrálta a legfrissebb híreket. Fényképezett tehát mindent, de legszívesebben mégiscsak az apró szöszmötöléseinket örökítette meg. A fővárosban készített felvételeiből látható most egy erős válogatás Előhívott emlékeim címmel a Lajos utcai kiállítóhelyiségben.

Tárgyilagos vagy éppen mókás életképek, főleg a hatvanas–hetvenes évekből. Roggyant külvárosról, romosságában is szép kapualjakról, szitáló ködben bandukoló emberekről, kéményseprőről, a húzós kocsin alvó piaci munkásról, munkába siető idős orvosról, aszfaltozókról, ligeti motorversenyről, padon ücsörgő szerelmespárokról, úttörőkről, a kerthelyiségek, külvárosi sörözők népéről. Semmi olyanról, ami a mai ingerküszöb átugrásához szükséges.

A képeken nem láthatók vérförgeteges események, kényes sztárok, nagy ívű történelmi pillanatok. A képeken egy szerény fotográfus szerény nézetében láthatók egy egykor szellős város nyugodt hétköznapjai: néha szegénységbe dermedve, máskor az egyszerűség boldog gondtalanságába feledkezve. És ezt a príma kollekciót elnézve örülhetünk, hogy valaki ezekre is figyelt.

Előhívott emlékeim. Budapest Galéria, Lajos utca Megtekinthető: május 10-ig

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.