Szerdán indul a Jazzforum Budapest

Kilencedik alkalommal rendezik meg a magyar fővárosban a Jazzforum Budapestet, amelynek hagyományos törekvése, hogy a mainstreamtől a kísérleti jazzig a műfaj legszélesebb spektrumát mutassa be.

Az idén szeptember 7-én szerdán kezdődik a fesztivál, és egészen szombatig tart. A négy nap alatt mintegy 23 koncertre kerül sor, a fő helyszínek már-már szokásosnak mondhatók: a Művészetek Palotája, a Budapest Jazz Club és a Trafó Kortárs Művészetek Háza. A Ráday utcában is leszenk inygenes koncertek, ezek az If kávézóban és a Jedermann Kávézóban hallhatók.

Ahogy tavaly és tavalyelőtt, úgy az idén is egy kiemelt témára fűzték fel a szervezők a koncerteket. A 2011-es Jazzforum Budapest fókuszában a hazánkat az Európai Unió elnöki „székében” váltó Lengyelország áll: hét koncerttel mutatkoznak be „utódaink”. Három koncerten közösen lépnek fel magyar és lengyel jazzisták, a program külön a fesztiválra állt össze.

Ahogy Gőz László, a BMC vezetője, a fesztivál főszervezőjének közleményében áll, „a Jazzforum Budapest programjában számos, főként nyugat-európai zenekar és szólista vendégszerepel, sokszor hazai muzsikusokkal egyedi összeállításban. Összességében elmondható, hogy a koncertek zömét ebben a formában még nem láthatta a budapesti közönség.”

A fesztivál nyitókoncertjét 7-én este fél nyolckor tartják a MüPa Fesztiválszínházában. Ezen fellép a lengyel Paweł Kaczmarczyk Audiofeeling Band, és egy lemezbemutatóra is sor kerül: a The Cool Runnings Orchestra vezeti elő a Tribute to Marley című korong anyagát. A nemzetközi zenekar tagjai: Hamid Drake (dob), Michael Schiefel (ének), Carsten Daerr (zongora), Christophe Monniot (szaxofonok), Georgi Kornazov (harsona), Manu Codjia (gitár) és Szandai Mátyás (nagybőgő).

Az elkövetkező három napon a Trafóban mások mellett játszik majd a Georgi Kornazov Horizons Quintet, közös koncertet ad Grzegorz Karnas és Lukács Miklós, színpadra lép Marcin Masecki, Szabados György emlékét pedig Joëlle Léandre és Ákosh S. idézi meg. Jacek Kochan, Dominik Wania, Piotr Lemanczyk és Tóth Viktor közös játékában is gyönyörködhetünk, s a Rudi Mahallal kiegészülő Grencsó Open Collective is megmutatja, amit meg lehet.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A Budapest Jazz Clubban fellép például a Kozma Orsi Quartet, a Szakcsi Jr. Trió, a lengyel Soundcheck formáció, Krzysztof Scieranski, a Modern Art Orchestra pedig Kuba Stankiewicz-csel és Piotr Wojtasikkal közösen lép színpadra.

Pawel Kaczmarczyk zongorázik a Művészetek Palotájában
Pawel Kaczmarczyk zongorázik a Művészetek Palotájában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.