Politikailag nem nyerő történet

Ellehetetlenülhet a munka a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban, mert Szerbiában közalkalmazottakat kell elbocsátani. A szabadkai önkormányzat a színház 16 alkalmazottjából kettőt akar az utcára tenni.

Szerbiában a közkiadások csökkentése érdekében közalkalmazottakat kell elbocsátani. Ez vonatkozik az önkormányzati szervezetekre is, így a szabadkai önkormányzat mindenhonnan kénytelen munkavállalókat az utcára tenni. Így döntötték el, hogy a Kosztolányi Dezső Színház 16 fős létszámából két személyt el kell bocsátani - írja a vajdasági Magyar Szó.

A Kosztolányi Dezső Színház teljesítményét magasra értékeli a szakma. Előadásaik rendre nagy visszhangot keltenek, Magyarországon is sokat játszanak. Évről évre ők szervezik a Desiré Fesztivált, ez is nagyon sok munkával jár. Urbán András, a színház igazgatója rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a képviselő-testület döntése miatt ellehetetlenülhet a színház működése.

Mint mondta, nem is akarják neki elhinni, hogy ilyen teljesítményt mindössze 16 ember hoz létre. A társulat 5 színészből áll, rajtuk kívül három szervező, egy pénztáros, két díszletező, egy öltöztető, egy-egy színpad-, hang- és fénymester, valamint egy takarító és futár munkakört ellátó személy dolgozik a színháznál. A bérek alig érik el a 25 ezer dinárt - 1 dinár 2.50 forint.

Az önkormányzatnál nem konzultáltak velük a döntés előtt. Amikor kérdezték, hogy miért akarják ellehetetleníteni a munkát, azt a választ kapták, hogy a magyar polgármester koalíciós partnerei eredetileg 4 embert akartak elküldeni, örüljenek, hogy két állást megvédtek.

Urbán András hozzátette: úgy érzi, Szerbiában teherré vált a kultúra, most az alapvető működésük kérdőjeleződik meg. Ha egyetlen munkatársukat is elvesztik, a repertoáron lévő előadások 80 százalékát nem lesz kivel megtartani. Ez egy adminisztratív-bürokratikus döntés, amit magyaráz, hogy a Kosztolányi Dezső Színház "politikailag nem tartozik a nyerő történetek közé".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.