Szepes Mária ma lenne 100 éves

Tudományos-fantasztikus regényeiben érezhető a keleti filozófiák hatása, számos írásában foglalkozott az okkult tudományokkal, a reinkarnációval és a karmatannal. Amikor ezek a tanok Magyarországon még tiltottak voltak.

Szepes Mária íróra emlékeznek ma, születésének 100. évfordulóján Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a vetítések mellett könyvbemutatóval és teakóstolóval várják az érdeklődőket. 

Szepes Mária 1908 december 14-én születetett, művészettörténetet, irodalmat, pszichológiát tanult Budapesten. Íróként Orsi Máriaként, színészként Papír Magdaként szerepelt. 1931 és 1933 között Berlinben mélylélektannal, vallásfilozófiával, karakterológiával foglalkozott, Hitler hatalomra jutása után hazatért. Vörös Oroszlán című misztikus regényének első, 1946-os kiadása itthon zúzdába került, de külföldön több nyelven megjelent. Tudományos-fantasztikus regényeiben érezhető a keleti filozófiák hatása, számos írásában foglalkozott az okkult tudományokkal, a reinkarnációval és a karmatannal. Amikor ezek a tanok Magyarországon még tiltottak voltak, gyermekkönyveket, meséket írt (Pöttyös Panni, Táltos Marci). További művei egyebek mellett: Emberek és jelmezek, Ízisz bárkája, A gyógyító öröm mágiája, Istenek Tüze. Szepes Mária tavaly ősszel hunyt el.

Az Uránia-beli megemlékezésen mások mellett Jókai Anna, Kubik Anna, Novák András, Müller Péter, Révész Sándor, Tunyogi Henrietta, Venczel Vera és Vásáry Tamás lépnek fel a díszteremben este 6 órától; a 100 év csodája című műsor után záró meditáción vehet részt a közönség.
   

A Szepes Filmklubban egyebek mellett a Megfagyott gyermek című alkotást vetítik délután fél kettőtől a Fábry-teremben; a Szepes Máriát gyermekszínészként bemutató mozgókép után az Ópiumkeringőt tekintheti meg a publikum, amelynek Szepes Mária volt a forgatókönyv- és dalkönyvírója.
   

Az előcsarnokban teaszertartáson, kóstolón vehetnek részt a látogatók, de a Füveskönyv, a 100 év csodája és a Szútrák öröknaptár kötetek dedikálására is lehetőségük nyílik. Az évforduló alkalmából emlékkönyv jelent meg Szepes Máriáról 100 év csodája címmel; a kötetben például Eszenyi Enikő, Jókai Anna, Katona Klári, Kepes András, Mácsai Pál, Nemere István, Szegő András gondolatai, visszaemlékezései olvashatók. A könyvben feltárulnak Szepes Mária életútjának fontosabb állomásai és olyan írások is szerepelnek benne, amelyekkel nem találkozhattak még az olvasók.
     

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.