Szép Magyar Könyv-díjak

Csütörtökön, a 80. Ünnepi Könyvhét megnyitója után kiosztották a Szép Magyar Könyv 2008 díjait az V.- kerületi Aranytíz Művelődési Központ Lovagtermében.

A gyerekkönyvek és tankönyvek közül oklevelet kapott Cseh Katalin Sárkánykórus (Móra), Tótfalusi István Meseország lakói (General Press), Fűzfa Balázs Irodalom 12 (Krónika Nova) és Kereszty-Nagy-Nemerkényi-Sárfalvi Lakóhelyünk, a Föld (Nemzeti Tankönyvkiadó) című műve.

Az ismeretterjesztő kiadványok között díjat kapott Kalotás Zsolt Kőrös-Maros Nemzeti Park (Alexandra), Kubassek János Útkeresők - Magyar utazók és földrajzi felfedezők (Kossuth) - ez a köztársasági elnök különdíját is elnyerte -, valamint Mandel Róbert Magyar népi hangszerek (Kossuth) című könyve. Ebben a kategóriában oklevelet nyert Bános Tibor A pesti kabaré 100 éve (Vince - főpolgármesteri különdíj is), Gyurgyák János Magyarország története képekben (Alexandra - miniszterelnöki különdíj is), és a Nemzeti olvasókönyv (Athenaeum) című kiadvány.

A tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok díját az Új magyar Athenasnak ítélték (Alexandra Antikvár - ez nyerte el az Antall József különdíjat is); oklevelet kapott Az erdészeti felsőoktatás 200 éve I-II. (Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar) és Katona-Kovács-Papp-Váry-Sáfrány szerzőcsoport Arculat és identitás (Activum Kommunikációs Tervezőiroda) című munkája.

A szépirodalmi és ifjúsági könyvek közül díjban részesült Sebastian Brant A bolondok hajója (Borda Antikvárium) és L. Simon László Japán hajtás (Kortárs) című kötete. A művészeti könyvek, albumok közül díjat kapott Wehner Tibor-Kovács Péter Pet'R Kovács Péter (T-Art Alapítvány) című kötete; oklevelet nyert Ligeti György-Marcali Mariann-Nádler István Nádler/Ligeti (Jaffa), Lóránt Attila-Kállóy Molnár Péter Ablak az égen (The Explorer Group International) és Somlai Tibor Tér és idő (Corvina) című könyve.

A fakszimile, reprint és adaptált kiadványok kategóriájában oklevéllel tüntették ki Stefan Bottmann Az olvasó nők veszélyesek című munkáját.

A Tamás László emlékdíjat Lőrincz Andrea kapta a Nádler/Ligeti könyv borítójáért. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium különdíját Kaszta Móni a 31 gondolat című kötet tartalmi és formai megalkotásáért (Vince) és Major Lajos a Megfigyelések-Observations (Magyar Fotográfiai Múzeum) című kötet létrehozásáért kapta.

A XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a Veszprém Városi Művelődési Központ különkiállítása látogatóinak szavazata alapján az Új magyar Athenas (Alexandra Antikvárium) című kötet közönségdíjban is részesült.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.