Szenzációs Moholy-Nagy életmű-kiállítás lesz New Yorkban

Moholy-Nagy László a magyar művészet óceánjárója. A legismertebb magyar képzőművész a világban, és munkássága valóban túljutott az óceánon, Amerikában teljesedett ki. Május 27-én Future Perfect címmel a New York-i Guggenheim múzeumban Moholy-Nagy háromszáz művét bemutató életmű-kiállítás nyílik.

Ezalatt Magyarország modern művészete is bemutatkozhat a város kulturális helyszínein. A szatellit programok lehetőségével a Guggenheim szervezői keresték meg a magyar konzulátust. Végül a Balassi Intézeten keresztül két magánintézményt, a Ledényi Attila irányította Art Market Budapestet és a Budapest Music Centert bízta meg a magyar kultúrpolitika a konkrét programok összeállításával.

Május 10-én nyílik az első kiállítás a húszas-harmincas évek világhírűvé vált magyar fotóművészeinek (André Kertész, Munkácsi Márton, Brassai, Robert Capa, Moholy-Nagy) munkáiból, amelyeket főleg a kecskeméti Fotográfiai Múzeum kölcsönöz. Június 24-től pedig az újabb magyar fotóművészet mutatkozik be. Mintegy százhetven kép szerepel majd a két tárlaton. Ezalatt lesz Moholy-Nagy egyetlen számot megért folyóiratának, a Telehor 1. reprint kiadásának amerikai bemutatója is.

A Guggenheim múzeumban jú­lius 21-én ifjabb Kurtág György zenei vezetésével a hatvanas-hetvenes évekbeli magyar elektronikus zene alkotásait prezentálják. A Nigun együttes Bartók Béla Electrified című művével szerepel a New York-i zsidó fesztiválon, míg a Balázs Elemér Group szintén saját Bartók-programjával lép fel a DROM világzenei klubban. Záróeseményként pedig Lucas Ligeti, Ligeti György fiának külön erre az eseményre, a Bauhaus elemeire komponált zeneműve lesz hallható A Bauhaus hatás címmel a National Sawdust nevű, egykori fűrészüzemből átalakított kortárs művészeti helyszínen, Brooklynban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.