Szentek és profánok?

A Déry-díjat Déry Tibor özvegyének végakarata szerint a magyar államra hagyott családi vagyon kamataiból finanszírozzák. Az elismerést 1984 óta adják át kimagasló irodalmi teljesítményért. A díjat odaítélő kuratórium elnöke az Artisjus mindenkori főigazgatója, tagjai ebben az évben Ilia Mihály, Lator László, Keresztesi József és Závada Pál.

Mindkét idei díjazott a Magvető szerzője. Szilasi László író, szegedi egyetemi tanár. Kutatási területei Jókai Mór munkássága és a régi magyar irodalom. Legutóbbi megjelent műve a Szentek hárfája című regénye. Különös, intellektuális krimi. Varga Mátyás bencés szerzetes, pannonhalmi tanár, író. Hajnali 3 című kötetének felkavaró versei az éjszaka mélyéről szólalnak meg. Varga a Pannonhalmi Szemle szerkesztője volt, Szilasi a Pompei-é.

Varga Mátyás az utóbbi időben Londonban tölti idejét, onnan posztolja blogjába az irodalmi eseményekkel (például Nobel-díj átadás) kapcsolatos véleményét. Ebből tudhatjuk, hogy éppen a Southbank Center ingyenes wifijét használta, amikor megkapta az értesítést, hogy díjazott lett. A díj átadására hazautazott, a vele készülő interjúnk a hétfői lapszámban lesz olvasható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.