Szent Márton magyar bélyegen

A tours-i püspökként elhunyt Szent Mártonról jelentet meg bélyeget pénteken a magyar posta szülőhelyén, a pannóniai Savaria romjain felépült Szombathelyen. A 160 forintos címletet Domé Eszter grafikusművész tervezte.

Az ünnepélyes bélyegkibocsátást és elsőnapi bélyegzést a szombathelyi Szent Márton Látogatóközpontban tartják. A helyszínen a Magyar Posta alkalmi postát működtet, ahol az érdeklődők sok más filatéliai érdekesség mellett a legújabb bélyegekhez is hozzájuthatnak.

Szent Márton nevét Európában sok száz település és templom viseli. Jelképe a lúd, arra emlékeztet, hogy a tours-i keresztények megtisztelő püspöki címe elől a baromfiólban bújt el, de a libák elárulták. Ez a motívum a bélyegen is megjelenik. Sírja zarándokhellyé vált, ő maga pedig a frank királyok és Gallia védőszentjévé vált.

Az Európa Tanács 2005-ben Európai kulturális útvonallá nyilvánította a magyar és francia város közötti utat, amelynek egyik szakaszán, a szlovéniai Domonkosfán és a szomszédos őrségi falvakban szombaton túrát is rendeznek a szent tiszteletére. Erre a rendezvényre Szombathelyről buszt is indít az Agora központ. (A magyar kezdeményezésre és irányítással folyó nemzetközi Szent Márton programról a www.viasanctimartini.eu/hu olvashatunk többet.)

Szt Mártom bélyeg
Szt Mártom bélyeg

A héten Tours-ban is emlékünnepségeket tartanak, többek között Szombathelyről származó szőlőtöveket ültetnek el. Egy ma is élő legenda szerint a híres francia szőlővidékre a Római Birodalom katonájából keresztény térítővé vált Márton vitte el az első szőlővesszőket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.