A Csak a szél útja az Oscar-jelöléshez

Charlotte Gainsbourg francia színésznő, Mike Leigh brit filmrendező és más filmes alkotók is támogatásukról biztosították Fliegauf Bence Csak a szél című filmjét, amely Magyarországot képviseli az idei legjobb idegen nyelvű film Oscar-kategóriájába nevezett produkciók közül. Ugyanakkor a film kampánya körül számos anomália fedezhető fel.

Fliegauf Bence természetesen megtisztelőnek tartja a Csak a szél kapcsán kialakult nemzetközi összefogást. Ahogy az MTI-nek hétfőn elmondta és a Facebookon is hírül adta: az Oscar-kampányban Anton Corbijn holland és Francois Ozon francia rendező is intellektuális támogatóként állt a romagyilkosságokkal foglalkozó alkotás mellé.

Fliegauf Bence a Csak a szél szereplőivel, Toldi Katalinnal, Sárkány Lajossal és Lendvai Gyöngyivel
Fliegauf Bence a Csak a szél szereplőivel, Toldi Katalinnal, Sárkány Lajossal és Lendvai Gyöngyivel

Gainsbourg üzenetében kiemelte, hogy Fliegauf filmje a könyörtelen igazságot realista, de mégis költői és elgondolkodtató módon festi le. "A Csak a szél erős mű, amely filmes eszközökkel foglalkozik ezzel a súlyos témával" - fogalmazott a színésznő. Leigh "az utóbbi évek egyik legfontosabb antirasszista filmjei közé" sorolta az alkotást, és méltatta rendezőjét, aki "mesteri filmes szemmel ábrázolta a magyarországi romák kétségbeejtő helyzetét". Ozon pedig olyan "erős és nyugtalanító" filmként jellemezte, amely egy fájdalmasan érzékeny pontra tapintott rá.

A Csak a szél idén elnyerte a Berlinale Ezüst Medve-díját, és a francia főváros nagyszabású filmünnepe, a Paris Cinema fődíját is. Ugyanakkor az Európai Parlament Lux-díján alulmaradt a „Io sono Li” (Shun Li és a költő) című olasz filmmel szemben. Az Európai Filmdíjakon még a jelölésekig sem jutott el Fliegauf Bence mozija.

Hátravan még azonban a tengerentúli díjszezon: a koprodukciós alkotást, amelynek producere Mécs Mónika, Mesterházi Ernő és Muhi András volt, Los Angelesben már bemutatták, ami feltétele az Oscar-jelölésnek. Mint ahogy korábban hírül adtuk, a Golden Globe-díjakról döntő november 7-i vetítésen a 84 szavazati joggal rendelkező tagból mintegy negyven a római filmfesztiválon tartózkodott, és ennek következtében mindössze egy szavazati joggal rendelkező ember volt jelen.

A rendező csalódottságának adott hangot, Facebook-profilján az alábbit írja: „A vetítést ismeretlen okokból olyan időpontban tartották, amikor a szavazók több mint fele a Római Filmfesztiválon tartózkodott. Olyan véleményt is hallottam, hogy elég sok mindenki érdekét sértené Magyarországon, ha ez a film sikereket érne el Amerikában. Ki tudja?” Pedig a filmet a februári berlini világpremieren még kiemelt kormányzati figyelem kísérte: egy rejtélyes sajtóközlemény adta meg a felütést a tévedések vígjátékához, mely a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejlécét viselte, és egy „ismeretlen személy” minden székre helyezett belőle egy példányt a magyar film sajtótájékoztatója előtt.

A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók Golden Globe-díját rendszerint az Oscar előszobájaként emlegetik. A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára nevezettek listáját több fázisban szűkítik le arra az öt jelöltre, amelyből az amerikai filmakadémia tagsága végül szavazással kiválasztja az Oscar-díjas produkciót. A jelölteket 2013. január 10-én hozzák nyilvánosságra. Az Oscar-díjak 85. alkalommal történő átadására 2013. február 24-én kerül sor Los Angelesben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.