Szegények szeretik a verseket

A képregények és az újságok a fiúk körében, a szépirodalom, a közösségi oldalak és az e-mailek meg a lányok körében olvasottabbak – állapították meg brit kutatók 32 ezer szigetországbeli iskolás vizsgálata után. Miként ezt is, hogy a szegény családok gyerekei több verset olvasnak, mint társaik.

Az olvasási szokásokat elemző nagyszabású brit vizsgálatról a Nyelv és Tudomány című portál számolt be a The Guardian híradása alapján. Mint írják: az érettségi előtt álló korosztályban a lányok több e-mailt olvasnak és többször látogatják meg a közösségi oldalakat, mint a hasonló korú fiúk. A papíralapú olvasnivalók – főként a képregények és az újságok – viszont a fiúk körében népszerűbbek. Összességében a fiúk kevésbé élvezik az olvasást, mint a lányok, és kevesebbszer is olvasnak a felmérés szerint. A megkérdezett lányok 7 százaléka, a fiúk 13 százaléka nyilatkozott úgy, hogy semmilyen örömet nem lel az olvasásban. A gyerekek negyede úgy ítélte meg, a szüleit egyáltalán nem érdekli, hogy olvas-e vagy sem.

Meglepő, az előítéletekkel szembe menő eredményt is hozott a felmérés, miszerint a legtöbbet a fekete lányok olvasnak, a legkevésbé lelkes olvasóknak meg a fehér fiúk bizonyultak, akiknek közel hatoda egyetlen könyvet sem olvasott a felmérést megelőző hónapban.

A versolvasási szokásokról azt találták a kutatók, hogy azok a gyerekek, akik ingyenes ebédre jogosultak az iskolában – tehát akik szegény családban élnek – nagyobb eséllyel olvastak verseket az iskola falain kívül is. A szakértők szerint az olvasáshoz elsősorban a szülők tudnak kedvet csinálni a gyereküknek, még nagyobb korban is, ha esetleg elmulasztották a kisgyermekkort, de nem tanácsolják, hogy az olvasásra nevelést egyperces esti mesékkel tudják le a szülők – írja a nyest.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.