Száznegyvenezren látták a Modigliani-kiállítást a Nemzeti Galériában

Október 2-án vasárnap zárt a Modigliani-kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában, a tárlat az olasz festő életművének első nagyszabású bemutatója volt Magyarországon. A június végétől október elejéig látható kiállításra száznegyvenezer látogató volt kíváncsi.

A múlt hétvégén meghaladott 115 ezres nézőszám alapján 120 ezer körüli végeredményre számítottak zárásra, ehhez képest meglepően erősek voltak az utolsó napok, így végül 140 ezres látogatottsággal zárt a tárlat. 

A több mint nyolcvan alkotást – aktokat, portrékat és szobrokat (köztük 61 Modigliani-művet) – felvonultató tárlatra a világ több nagy köz- és magángyűjteménye kölcsönzött műveket. A kiállítás szobrokon, festményeken és rajzokon keresztül mutatta be Amedeo Modigliani (1884–1920) életművének főbb korszakait és stílusfordulatait, valamint a kortársakhoz fűződő kapcsolatát. A fiatal Modigliani 1906-ban érkezett Olaszországból Párizsba, ahol hamar beilleszkedett a montmartre-i, majd a montparnasse-i művészi körökbe.

A kiállítás különös hangsúlyt fektetett e két meghatározó helyszín szellemi, művészi közegének és főbb szereplőinek ismertetésére. Külön szekcióban voltak láthatóak a tárlaton a festő művésztársairól készített portréi, amelyek izgalmas körképet mutattak a festő baráti közegéről és a párizsi művészeti élet szereplőiről. A tárlat egyik különlegessége, hogy a portrék több esetben a Modiglianihoz közel álló festők – Moïse Kisling, Celso Lagar vagy Chaïm Soutine – alkotásaival párhuzamban kerültek bemutatásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.