Százmilliót kalapozott össze Mága Zoltán

Több mint tízezer embernek segített Mága Zoltán hegedűművész szombaton zárult jótékonysági templomi fesztiválsorozatán összegyűlt, mintegy 100 millió forint értékű adomány - tájékoztatta a művész kommunikációs ügynöksége az MTI-t.

A Hangok és Harangok című, 25 koncertből álló klasszikus zenei fesztiválsorozatot a Prima Primissima-díjas hegedűművész augusztus 21-én a budapesti Szent István-bazilikában indította útjára. A hatalmas sikerrel, zsúfolásig telt templomokban megrendezett fesztiválsorozat 25 állomásán, Magyarország nagyvárosaiban, valamint Kárpátalján, Erdélyben, a Vajdaságban és a Felvidéken egyaránt világhírű zeneszerzők művei csendültek fel.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fővédnöksége, és Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere védnöksége alatt zajlott templomi hangversenysorozat ünnepélyes záróeseményét szombaton a Partium fővárosában, Nagyváradon tartották.

A záróhangversenyen jelen volt Tőkés László európai parlamenti képviselő is, aki a zsúfolásig megtelt Nagyvárad-olaszi református templomban arra is felhívta a figyelmet, hogy az év legnagyobb jótékonysági koncertsorozatának záróeseményével Erdélyben az 1956-os forradalmi emlékhónap is kezdetét veszi. "Azzal a sokatmondó üzenettel, hogy: legyünk egyek az emlékezésben, egyek a szeretetben és a szolgálatban, egyek a kultúrában és a jókedvű, közcélú adakozásban". Megjegyezte azt is, "ezekben a nehéz időkben választás előtt áll a nemzet: ha széthúzunk, védtelenek vagyunk - de hogyha összefogunk, a lehetetlennel is sikerrel megbirkózunk" .

Mága Zoltán Prima Primissima-díjas hegedűművész koncertje a jótékonysági fesztiválsorozatának utolsó állomásán, a Nagyvárad-olaszi református templomban
Mága Zoltán Prima Primissima-díjas hegedűművész koncertje a jótékonysági fesztiválsorozatának utolsó állomásán, a Nagyvárad-olaszi református templomban
MTI

A Kossuth-díjas művészek közreműködésével katolikus, református és evangélikus templomokban, zsinagógákban rendezett koncerteken csaknem 30 ezer ember vett részt.

Mága Zoltán a sok ezer kilométeres utazással teljesített ökumenikus templomi fesztiválsorozatát úgy értékelte, hogy a magyar nép ismét tanúbizonyságot tett önzetlenségéről, és a felebaráti szeretet fontosságáról. A közlemény szerint a hegedűművész elmondta, "bejárva Magyarország legnagyobb és legszebb templomait, látva a közönség őszinte mosolyát, hallva a szűnni nem akaró vastapsát, ki kell jelentenem, a magyar népben valóban van hit, remény és szeretet, és a megtapasztalt összefogás azt bizonyítja, hogy lélekben, ha nem is a világ, de Európa legerősebb nemzete vagyunk".

A hegedűművész kezdeményezéséhez a magánszemélyek százai mellett mecénások és a hegedűvirtuóz rendszeres támogatói is csatlakoztak, így már a nyitókoncerten közel 20 millió forintnyi támogatásból tudta elindítani karitatív misszióját, és a szeptemberi tanévkezdésig több ezer hátrányos helyzetű tanulónak sikerült segítséget nyújtania.

Mága Zoltán a fesztivál keretében rendezett jótékonysági koncertsorozatának bevételéből több mint 5 ezer, Magyarországon, a kárpátaljai Beregszászon, a Vajdaságban, a délvidéki Bácsfeketehegy környékén élő rászoruló gyermekeknek ajánlott fel cipőket, iskolatáskákat és tanszereket. A hegedűművész hátrányos helyzetű gyermekekkel foglakozó és szociális étkeztetésekkel is segítő alapítványoknak is támogatást nyújtott, így több mint 5 ezer gyermek mindennapi gondoskodásához, ellátásához járult hozzá.

A hegedűművész jótékonysági sorozata ezzel nem ért véget, mert több településen tartott koncertjén ígéretet tett arra, hogy a 2017. január elsején rendezendő Budapesti Újévi Koncertjének bevételéből több millió forinttal támogatja a hangversenynek otthont adott templomok felújítási munkálatait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.