Száz éve született Radnóti

Ma száz éve született Radnóti Miklós. Az évfordulóról megemlékeznek szerte Magyarországon és a határokon túl is.

Budapesten megkoszorúzzák többek között a költő XIII. kerületi Kádár utcai szülőházán elhelyezett táblát és megemlékezést tartanak sírjánál is, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Emlékeznek rá a kelet-szerbiai Borban is, ahol 1944-ben munkaszolgálatos volt, és ahol több megrázó verse is született. Az évfordulón a Heidenau táborban leleplezik a költő emléktábláját. Megidézik Radnóti emlékét Abdán is, élete utolsó állomásán, ahol a bori lágerből gyalogmenetben hajtott, már járóképtelen költőt 1944. november 9-én a keretlegények agyonlőtték.

Radnóti Miklós
Radnóti Miklós

Radnóti Miklósra számos helyen irodalmi esttel, versmondással, színházi előadással is emlékeznek, a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol kiállítás is látható az évfordulóhoz kapcsolódva, ma este beszélgetéssel, versfelolvasással, zenével és tárlatvezetéssel egybekötött Radnóti Virrasztásra várják a közönséget.

A Radnóti-évfordulóra a költő kéziratos hagyatékát bemutató kiállítás nyílik az MTA Könyvtárában. Az Ó, költő, tisztán élj te most... címmel megrendezett tárlat május 29-ig látogatható.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.